Egy napfogyatkozásról készített fotó

Ilyen bámulatosan néz ki egy átlagos napfogyatkozás a Marson

A NASA frissen közzétett videója a Marsra kalauzolja a nézőket, ahonnan elsőkézből pillanthatják meg a vörös bolygón látható napfogyatkozást. A bámulatos felvétel minden eddiginél jobban bemutatja a jelenséget, a jövőbeli kutatásokhoz pedig hatalmas segítséget nyújthat.


A Perseverance nevet viselő rover a marsi Jezero-kráter pereméről figyelte a monumentális pillanatot, mely során a — jellegzetesen krumpli alakúnak csúfolt — Phobos hold elhaladt a Nap előtt. Hasonló jelenséget a Földről is meg lehet csodálni, amikor a Hold a bolygónk és fő csillagunk között halad át, más bolygókon viszont teljesen eltérően néznek ki ezek az alkalmak.

A földi idő szerint 2022. április 2-án készített videó a roverre szerelt Mastcam-Z kamerarendszernek köszönhető, mely speciális napszűrőkkel van felszerelve annak érdekében, hogy egyenesen a Napba nézhessen. Ennek, valamint a felbontásnak hála még a napfoltok is tökéletesen kivehetők.

A NASA munkatársai szerint ez a valaha készült legnagyobb nagyítású és képkockaarányú megfigyelés a Phobos napfogyatkozásáról. A történés mindössze 40 másodpercig tartott, a rögzített idő pedig nagyjából megegyezik a valós gyorsasággal. Az ottani napfogyatkozáshoz sokkal kevesebb idő kell, hiszen a Phobos nagyjából 157-szer kisebb, mint a mi Holdunk.

Kutatók szerint a jelenség folyamatos rögzítésével és rendszeres megfigyelésével pontosan meg tudják állapítani a Phobos pályáját és annak változásait. A finom eltolódások alig észrevehetők, viszont lényegesek a Mars felszínének megismeréséhez. A hold árapályerői a vörös bolygó mély belsejét, valamint a kéreg és a köpeny mélyét is húzzák, így megtudhatják, hogy a felszín mennyire ellenálló.

Nyitókép: Unsplash/Justin Dickey

Forrás: ScienceAlert