A Nap

A NASA összegyűjtötte a Nap 10 évének legfontosabb eseményeit

A legtöbb csillagokat vizsgáló kutatás a távolabbi objektumokat kutatja, viszont nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy a legközelebbi csillagunk vizsgálatai is ugyanolyan fontosak. A NASA egy videót is közzétett, amiben a Nap 10 évének történéseit mutatják be.


A videóhoz felhasznált képeket a NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) űrszondája készítette, amit 2010-ben indítottak el a küldetésére. Bár a feladatát már teljesítette, a szakértők szerint az egység 2030-ig még működőképes marad. A fotókat 108 másodperc különbséggel rögzítették az extrém ultraibolya hullámhosszon. Mivel a Nap nagyjából 27 naponként fordul egy egészet, így folyamatosan változik a látható területe.

A megfigyelések mellett az eszköz kutatja a Nap belsejét, a mágneses terét és a Napkoronában lévő forró plazmát. Naponta nagyjából 70 ezer felvétel készül az SDO-nak hála.

A Nap több szempontból is egy különleges csillagnak számít, ezeknek a felméréseknek pedig az a legfőbb céljuk, hogy jobban megérthessük általuk a műholdakat és az elektromos hálózatokat károsító erőteljes űridőjárást.

„Az SDO meg fogja határozni, hogyan keletkezik, strukturálódik és alakul át a Nap mágneses mezeje heves naptevékenységekké, amelyek az űridőjárást okozzák"

— olvashatjuk a ScienceAlert cikkében.

Az SDO 10 éves évfordulójára a NASA 2020-ban egy összevágott videót készített a felvételekből. Ebben a legfontosabb megfigyelései kaptak helyet. Többek között ez idő alatt hatalmas kitöréseket és a Nap előtt elvonuló bolygókat látott, illetve egy üstökös halálát is, amit a fő csillagunk tépett szét a veszélyes közelség miatt.

Fontos megjegyezni, hogy nem az SDO az egyetlen megfigyelőegység, ami a Nap kutatására van beállítva. Az ESA SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) például az 1995-ös indítása óta végez megfigyeléseket, a 2018-ban indította Parker Solar Probe pedig rekordot döntött a Naphoz legközelebb került ember alkotta objektumként.

Nyitókép: Shutterstock