Az R Aquarii

Mostanáig elképzelhetetlen űrfelvételeket posztoltak, melyektől leesik az állunk

Speciális eszközök olyan betekintést engednek a különböző kozmikus objektumokba, melyek segítségével nem csak a csillagok külsejét csodálhatjuk meg jobban, de a dinamikájuk is világosabbá válhat. A Chandra röntgenobszervatórium friss képanyagokat közölt, melyek csodálatosak és érdekesek is egyben.

Mivel az emberi szem csak bizonyos hullámhosszon képes érzékelni a fényt, így szükség van speciális célokra kifejlesztett eszközökre, hogy megérthessük a csillagok és az univerzum működését. A Chandra adatait más műszerek képeivel kombinálták a kutatók, végül pedig látványos, több hullámhosszúságú felvételek születtek.

R Aquarii

Fotó: Instagram/nasa

Az első kozmikus jeleség az R Aquarii nevet viseli, és két csillagból áll. Az egyik egy úgynevezett vörös óriás, melyet Miranak hívnak, és élete legvégén jár. Már elvesztette alkotóanyagának legalább felét, és a folyamatos leadás következtében, pulzálások során a Nap fényességének ezerszeresét éri el. Társa egy fehér törpe, egy kihalt csillag. A két égitest közti kölcsönhatás a Mira folyamatos pusztulásának köszönhető, ugyanis a nukleáris anyagot, amit lead, a kialudt csillag nyeli el.

Ez a jelenség por- és gázfelhőket hoz létre a kettőscsillagot körülvevő ködben, melyeket a lökéshullámok felkavarnak. Ezek az eseménysorozatok a Földünktől mintegy 650 fényévnyire történnek.

Guitar Nebula

Fotó: Instagram/nasa

A következő fotó két különböző hatást mutat be. Egyrészről a rózsaszín vonal egy neutroncsillag-típus — a PSR B2224+65-nek — pólusaiból kilökődő röntgensugárzásnak a jele. A ScienceAlert írása szerint ez egy halott csillag, melyet szökevénycsillagnak is neveznek, hiszen másodpercenként nagyjából 1600 kmt tesz meg a galaxison keresztül. Ennek a haladásnak a szakértők szerint kísértetiesen gitár alakja van (a rózsaszín csík alatt), ezért Gitárködnek (Guitar Nebula) nevezték el.

Gub\u00f3-galaxist

Fotó: Instagram/nasa

Ezen a képen egy összeolvadt galaxist láthatunk, pontosabban a Gubó-galaxist. A fotóknak köszönhetően a kutatók egy nagyon érdekes dolgot vettek észre a belső magban, mégpedig hogy két szupermasszív fekete lyuk van benne. A felfedezés meglepetésül szolgált, hiszen az egyiket csak optikai adatok segítségével lehet meglátni. A szakértők szerint egykor a két különálló galaxisnak megvoltak a saját fekete lyukaik, a jövőben pedig ezek is össze fognak olvadni egy még nagyobb szörnyeteggé.


Nyitókép: Instagram/nasa