A NASA Lucy űrszondájáról készített illusztráció

A NASA útjára bocsájtja a meghibásodott Lucy űrszondát

A NASA Lucy űrszondája továbbra sem 100 százalékos, de a szakértők meglátásai szerint ez már csak részletkérdés. Az új nyilatkozatok szerint a küldetést ebben az állapotban folytatják tovább.


A Lucyt azért készítették a NASA tudósai és mérnökei, hogy mélyreható elemzéseket végezzen vele a trójai aszteroidák nevezetű meteorcsoportól. Ezek olyan égitestek, melyek valamilyen oknál fogva a Jupiter pályáján keringenek a Nap körül, viszont teljesen ellentétes irányba.

Ez a szokatlan jelenség számos kérdést vetett fel a kutatókban, éppen ezért dolgozták ki a Lucy programját. A küldetés 2021 októberében elindult, viszont a felszerelt, egyesével nagyjából 6 és fél méter széles napelemtáblák egyike nem nyílt ki a tervek szerint. Azóta több eredménytelen próbálkozás történt a helyreállításra.

Végül a szakértők úgy döntöttek, hogy a próbálkozások csak időt, energiát és erőforrásokat pocsékolnak, így a Lucy ebben az állapotában folytatja a küldetését. Tekintve, hogy az összes többi napelem működőképes, így az elromlott elem csupán két százalékkal rontja le a tényleges teljesítményt az eredeti tervekhez képest.

Ahhoz viszont, hogy a Lucy el tudjon jutni a céljához, még pár év szükséges. A szakértők meglátásai szerint az űrszonda hozzávetőlegesen 2027-re érhet a kutatási zónába. Az indulásig a három tervezett Föld körüli útjából még csak egyet tett meg. Ezek közül az utolsónál kap még egy fontos segédeszközt, ami eljuttatja a célpontig.

Amennyiben néhány kutató még mindig szkeptikus lenne, akkor szerencsére még lesz egy hibaelhárításra ideális alkalom 2024 decemberében.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Futurism