Egy neandervölgyiről készített illusztráció

Végre kiderülhet, hogy a neandervölgyi emberek tényleg húsevők voltak-e​

Bár már nagyon sok kutatás született a témában, a szakértők még mindig nem tudják biztosan, mivel táplálkoztak a neandervölgyi emberek. Az egyértelmű, hogy fejlett vadászok voltak, de ettek a hús mellé növény alapú ételeket? Ha igen, akkor milyen arányban? Végre választ találhattak a kérdésekre.


Az Ibériai-félszigeten feltárt maradványokból arra a következtetésre jutottak a szakértők, hogy legalább néhány neandervölgyi mindenevőként előszeretettel egészítette ki étrendjét növényekkel, más tanulmányok viszont egyértelműen tagadják ezt a felvetést. Most egy csoport új elemzési módszerekkel próbálta megtalálni a választ.

Amikor egy kihalt fajt elemeznek, akkor a kutatók úgy helyezik el a táplálékláncban, hogy fehérjéket vonnak ki és nitrogénizotópokat elemeznek a csontok kollagénjéből. Ennek a módszernek azonban számos korlátja van. Kizárólag a mérsékelt éghajlatról származó leletek esetében működik, és akkor is csak úgy, ha az egykori élőlény az elmúlt 50 ezer évben pusztult el.

Mind ezek mellett az esetlegesen elfogyasztott állat étrendje is jelentősen eltorzíthatja a kinyerhető eredményeket

A tanulmány középpontjába a Gabasa barlangi lelőhelyen talált neandervölgyi maradványai álltak, de az előbb felsorolt korlátok miatt ezt a módszert nem tudták az elemzett fogakon alkalmazni. Éppen ezért a tudósok inkább a cinkkoncentráció keresésére fektettek nagyobb hangsúlyt.

Ez az alternatív technika a tápláléklánc minden egyes lépésével bekövetkező változást használja ki. Rendszeresen végeznek így vizsgálatokat modern maradványokon és néhány ősi állatcsonton is, de ez az első eset, hogy a cinket egy neandervölgyi ember táplálkozási szokásainak értékelésére használták. Az adatgyűjtési időszakban a zápfogakon végezték el a tesztet, valamint néhány korabeli — a lelőhely közelében talált — növény- és húsevő állat csontjain.

Egy kis videós ismertető a neandervölgyiekről: 

Az eredmények alátámasztották azt a korábbi elképzelést, hogy a neandervölgyiek húsevők voltak. Legalábbis ez az egyed biztosan, viszont néhány szempontból különbségeket mutatott más ragadozókhoz képest. Például — a ScienceAlert cikkében leírtak alapján — az áldozatai vérét és csontjait már nem fogyasztotta el.

A neandervölgyiek táplálkozási szokásiara ugyan kellő bizonyítékot találtak a kutatók, mégis további elemzésekre van szükség a témával kapcsolatban. Elképzelhető, hogy egyes populációkban hajlamosabbak voltak a növényfogyasztásra a hús alapú étrend kiegészítéséhez.

Nyitókép: Shuttertsock