Fa betűzsetonokból kirakott pszichopátia szó kék háttér előtt

Hidegvérrel, megbánás nélkül gyilkolt az első női pszichopata per vádlottja

Egy szenzációs gyilkossági per az oroszországi Szentpéterváron "népszerűsítette" a pszichopátiát".

A pszichopátiával kapcsolatos egyik legmaradandóbb tévhit az, hogy csak férfiak lehetnek pszichopaták. A pszichopata kifejezést azonban a bíróságon először egy nőre használták. Egy 1884-es bírósági ügyben, az oroszországi Szentpéterváron, Jekatyerina Szemenovát, az „első orosz pszichopatát” a 13 éves Sarra Bekker meggyilkolásával vádolták meg, aki egy zálogházban dolgozott. Az Oxford English Dictionary a perben tett tanúvallomásoknak tulajdonítja a pszichopátia kifejezés népszerűsítését a laikusok körében.

A Mironovich-ügy

1884-ben a „pszichopata” kifejezés újnak számított az oroszországi orvostudományban, a világ többi részén a fogalom még mindig embrionális stádiumban volt. A Mironovics-ügy néven ismert gyilkossági ügy a kor egyik legérdekesebb és legbotrányosabb nyomozása és tárgyalása volt. A világszerte szenzációnak számító, nagy horderejű per kiváló orvosszakértőket, széles körű újságcikkeket és élénk közérdeklődést vonzott.

Erőszakos behatolásra utaló jelek nélkül, Sarra Bekker lábai szét voltak tárva, a szájába egy rongyot tömtek, és a fején sebek voltak; az ügyész a bűncselekmény feltételezett indítékaként nemi erőszakot jelölt meg. A gyanú a zálogház tulajdonosára, Bekker főnökére, Ivan Mironovicsra esett, akit mint fő gyanúsítottat vettek őrizetbe.

Egy hónappal később Szemenova jelentkezett, és bevallotta a rendőrségen, hogy ő követte el a gyilkosságot. Ékszereket lopott szeretője, Mihail Bezak, egy nős rendőr számára, a gyilkosság után azonban a férfi eltávolodott Szemenovától, megszakítva vele a kapcsolatot.

Szemanova bosszúból bevallotta a gyilkosságot, és Bezakot is belekeverte a gyilkosság kitervelésébe. Beismerő vallomása gyanús volt, ezért előzetes letartóztatásba helyezték pszichiátriai vizsgálatra, míg Bezakot letartóztatták az ellopott tárgyak egy részének birtoklása miatt.

Ki volt Jekatyerina Szemenova?

A bűnözői múlttal rendelkező Jekatyerina Szemenova korábban legalább öt lopást követett el, és bűnügyi csalásokat szervezett.

„Mindenkivel szemben kegyetlennekek tartották, még közeli ismerőseit is kirabolta. Nem mutatott megbánást, lelkiismeretfurdalást és szégyent, és jellegzetesen hisztérikus természetű volt. Szemenováról azt mondták, hogy érzelmileg rideg volt és hajthatatlan jellemű volt.

A rendőrség négyszer vette őrizetbe különböző bűncselekmények miatta nőt, aki minden alkalommal megúszta a börtönt. Megtévesztő volt a kapcsolataiban és a másokkal való bánásmódjában. Szemenova Bekkerrel való találkozása után nem sokkal elnyerte a nő bizalmát, mielőtt megfojtotta, és egy nehéz, nyeles súlyzóval szétverte a fejét. Szemenova a leírtak szerinti viselkedése és személyes története megfelel a mai pszichopata jellemzőinek.

Ivan Balinszkij professzor, az orosz pszichiátria úttörője

Mindezek ellenére a tárgyaláson az ügyész a Mironovics által elkövetett állítólagos nemi erőszak és gyilkosság elméletét népszerűsítette. Szemenova visszavonta a vallomását, és megváltoztatta a történetét, miszerint egyszerűen csak lopott a boltból, és az áru egy részét Bezaknak adta át, hogy zárja el Finnországban.

Az ügyész bemutatta Ivan M. Balinszkij professzor, az orosz pszichiátria egyik úttörőjének tanúvallomását. Balinszkij Szemenova diagnózisának magyarázata során Balinsky áttekintést adott a pszichopátiáról, amely ma is aktuális:

„[A pszichopaták] képesek a racionális viselkedésre, meg tudják különböztetni a jót a rossztól, de hiányzik belőlük minden erkölcsi megértés. Csak magukra gondolnak, nem törődnek a körülöttük élőkkel, kivéve, ha felhasználhatják őket saját céljaik eléréséhez. A személyes énen kívül a pszichopata semmit sem tart szentnek, és teljesen közömbös a tettei következményei iránt.”

Az ilyen típusú vallomások megpecsételhették volna Szemenova sorsát, csakhogy Balinszkij professzori viselkedésében azt sugallta, hogy talán helytelen lenne "az ilyen embereket... a 'bűnöző' névvel megbélyegezni", inkább szánalommal és együttérzéssel legyünk irántuk" – hangsúlyozta.

Az ügy végső kimenetele

Ennek és az ügyésznek a Mironovics elítélésére irányuló buzgalmának alapján Szemenovát elmebajra hivatkozva felmentették, és hamarosan szabadlábra helyezték. Mironovicsot elítélték a gyilkosságért, és hét év kényszermunkára ítélték, míg Bezakot szibériai száműzetésre ítélték.

Mironovics végül külön perújítást kért, ahol csak ő jelent meg vádlottként, majd végül felmentették, így senkit sem ítéltek el Sarra Bekker meggyilkolásáért.

(Psychology Today)

Nyitókép: Shutterstock / Butus