woman sitting leaning forehead on knee

Miért érinti jobban a nőket a munkahelyi kiégés?

Egy új angol kutatás szerint a nőket sokkal nagyobb százalékban érinti a kiégés veszélye a munkahelyeken. De vajon miért terjed ki erre is a nemi egyenlőtlenség, és hogy lehetne helyrehozni?


Egy a Linkedin által elvégzett felmérésből kiderül, hogy

a dolgozó nők 74%-a vallja magát valamennyire vagy nagyon stresszesnek, míg ez az arány a férfiaknál 61%

– ami persze ugyanúgy egy igen nagy szám, és nem tűnik túl egészségesnek, de a két nem közti 13%-os különbség már igen jelentősnek számít. A BBC cikke szerint ugyan a pandémiával csúcsosodott ki a helyzet, és kerültek a nők a multitasking miatt nem ritkán az idegösszeomlás szélére, a tendenciák azonban régóta ebbe az irányba mutattak már.

A BBC cikkében több nő történetét is felidézik, akik a diplomázás után óriási elánnal vetették be magukat a karrierépítésbe, majd miután gyermekük született, nem nyíltan, de a hátuk mögött rájuk került a megbízhatatlan és a nem eléggé elhivatott pecsét. Mert bár nagyon szerették a munkájukat, valahogy mindenkinél úgy alakult, hogy a férj utazik többet munkaügyben, kevesebbet tud otthon lenni, így muszáj volt a feleségnek a saját ideje és karrierje árán otthon maradni a beteg gyerekkel – arról nem is beszélve, hogy "merészelt" még egy gyereket szülni, újabb hónapokra (itthon gyakrabban inkább évekre) kiesve a körforgásból. Egyáltalán nem csoda, ha ezek után a nők stresszesnek érzik magukat a munkahelyünk miatt.

És akkor beütött a COVID.

Amikor minden elromlott

Bezártaz a bölcsődék, óvodák, iskolák, mindenki otthon maradt, a feladatok listája pedig egyre nőtt. Még azok a szerencsések, akik a gyerekfelvigyázásban egyébként segítő nagyszülőkkel rendelkeznek, a karantén miatt ez a menekülő útvonal is elvágódott hosszú hónapokra. A nők gyakran úgy érezték, hogy minden kicsúszik a kezük közül, és egyetlen céljuk az volt minden hét végére, hogy ne veszítsék el a józaneszüket ebben a káoszban.

Egy másik kutatás szerint az dolgozó anyák 23%-kal nagyobb valószínűséggel tapasztalják meg a kiégést, mint a dolgozó apák.

A vizsgálat eredményei egyértelműen azt mutatták, hogy ennek az nem egyforma elvárások az oka. A legjobban talán mégis az az adat mutatja, hogy mennyire megnőttek az otthoni terhei a nőknek, hogy az USA-ban tavaly szeptemberben, amikor kezdett igazán beindulni a vírus, 200 ezer férfi esett ki a munkából és több mint 860 ezer nő.

Az ördögi kör

blue orange green and yellow plastic toy


Fotó:Jackson Simmer/Unsplash

Az oltások megjelenése és a pandémiás helyzet javulása után is népszerű maradt a home office intézménye, vannak, akik önszántukból nem térnek vissza az irodába, de vannak olyan cégek, akik kötelezővé is tették. A kutatások szerint jóval több a nők aránya az otthon dolgozók közt, ami sajnos azt eredményezi, hogy kisebb valószínűséggel léptetik őket előre, mint azokat a kollégákat, akik többet találkoznak szemtől szemben is a főnökkel, ami pedig elég demotiváló érzés, és egyáltalán nem segít a kiégés leküzdésében.

És akkor mit tehetünk?

A BBC szakértői szerint a változásnak a menedzseri szintről kell érkezni, legelőször náluk kell végbemennie a szemléletváltásnak. Új módszereket kell találniuk, hogy hogyan bánhatnának méltányosan a részben vagy teljesen home office-ban dolgozó kollégákkal. Ha nem szeretnék elveszíteni a munkaerőt, akkor pedig alkalmazkodniuk kell a dolgozók megváltozott szükségleteihez, és a vezetőket tréningeken kell képezni, hogy hogyan segítsék az alkalmazottakat a kiégés elkerülésében.