A római Colosseum

Új örült összeesküvés-elmélet a TikTokon — valóban létezett a Római Birodalom?

A félretájékoztatás és az álhíreket terjesztő online hiedelmek sora tovább bővült egy nagyon őrült gondolatmenettel. Egy Tiktok-felhasználó azt a véleményt hirdeti, hogy az ókori Római Birodalom valójában soha nem létezett, szimplán a kereszténység terjesztette el a hazugságot.


A TikTok-felhasználó valódi neve a Twitter-profilja szerint Donna Dickens. Meggyőződését eredetileg 2021 novemberében posztolta, akkor viszont nem kapott nagy figyelmet. Idén ismét felhozta a témát, ezzel viszont kétségtelenül nagy visszhangot keltett a közösségimédia-oldalain. Hipotézise szerint az ókori római civilizáció soha nem létezett.

Szerinte az 1500-as években a katolikus egyház terjesztette el ezt a hazugságot, melyet olyan hamisított bizonyítékokkal támasztottak alá, mint például a római Colosseim. Az Artnet News cikkében így idézték a Dickens szavait:

„A Római Birodalom semmi egyedi anyagi kultúrát nem termelt. Nulla elsődleges dokumentumot. Nulla radiokarbonos dátumok a híres római műemlékekről. Mindez csupán az európai őslakos kultúra kitalált homogenizálása az egyház által.”

Azt is hozzáfűzte, hogy a történészek által ókori rómainak vélt leletek valójában az ókori Görögországból, Törökországból, Ázsiából és Egyiptomból származnak, ugyanis ezek egyvelegéből alkották meg az átfogó hazugságot. A történelmi szövegek tekintetében a meglátásai szerint szintén hamisítványokról van szó, ugyanis nincs kézzel fogható, fennmaradt eredeti változatuk.

@momllennial_returns History is written - and rewritten - by the survivors. #fyp #foryou #fypシ#ancienthistory #history #archaeology #romeisalie #DrPepperTuitionContest ♬ Music Instrument - Gerhard Siagian

Ahogy az elmúlt években láthattuk, néhány elmélet akármennyire őrülten hangzik, mégis hatalmas tábort képes mozgósítani, ahol a tagok meggondolatlanul elhisznek mindent, amit a vélemény elindítója állít. Szerencsére ebben az esetben már egy olyan határt lépett át Dickens, melyen túl már kevesen hiszik el az összeesküvés-elméletét.

Posztjai alatt nem az elvakult gondolkodók tömege nyilvánul meg, hanem sokkal inkább az olyan személyek, akik tisztában vannak az állítás értelmetlenségével és csak szórakozni szeretnének ezeken a gondolatokon.