A Miramare-kastély Trieszt városában

Íme egy kicsi olasz régió, ami fizeti a vonatjegyed és a programjaid!

Milánó, Velence és Róma a legtöbbek által felkeresett olasz turistaközpontok, viszont emiatt mindenhol tömeg van ezeken a helyeken. De mi van akkor, ha a régiók közül az egyik ugyanazt a hangulatot nyújtja, kevesebb turistával, és még az utat is fizeti? Friuli-Venezia Giulia pont egy ilyen hely.


Ebben a kis olasz régióban szintén virágzik az ország minden területére jellemző gasztronómia és kultúra, viszont a turisták hada még nem lepte el a tereket és a látványosságokat. Emellett egy különleges lehetőséget is nyújt az odalátogatóknak, hiszen fizetik a vonatjegyet, valamit számos programra is ingyen részvételt biztosítanak.

Az Ausztria és Szlovénia mellett fekvő régió a legújabb ajánlatával arra szeretné ösztönözni az utazókat, hogy fedezzék fel a terület csodáit, például a Dolomit-hegységet, a tengerpartokat és a kiterjedt szőlőültetvényeket. A projekt keretein belül ingyenes vonatjegyeket biztosítanak egészen 2023. május 31-ig.

A beutazás után programokból sincs hiány, hiszen a kezdeményezés fejenként egy 48 órán át érvényes ajándékkártyát tartalmaz. Ennek birtokosai — a CN Traveller cikkében leírtak alapján — fizetési költség nélkül vagy kedvezményesen használhatják a tömegközlekedési eszközöket, valamint a látnivalókat, a múzeumokat és a kiállításokat is díjtalanul látogathatják.

Ezen felül a történelmi helyszíneken körbevezető idegenvezetéseken is részt vehetnek.

Egy kis videós ismertető a Friuli Venezia Giulia nevű régió látnivalóiról:

Hogy ezekre a juttatásokra valaki jogosult legyen, meg kell felelni néhány kritériumnak. Először is a foglalásokat csak a turismofvg.it/trenitalia oldalon lehet megtenni. A turistáknak legalább két éjszakát kell a térségben tölteniük egy, a programban résztvevő szálláson. A látogatóknak az Olaszországban közlekedő Trenitalia vonalon az öt állomás valamelyikére kell jegyet váltaniuk.

Fontos megjegyezni, hogy a foglalásokat legkésőbb öt nappal az indulás előtt kell megtenni. A szállásköltségek nem tartoznak bele a kedvezményes programba, illetve az első osztályú vonatjegyek sem. Vannak bizonyos alkalmak, amikor a lehetőség nem áll rendelkezésre, ilyenek például a karácsonyi vagy a húsvéti munkaszüneti napok.