5 étkezési szabály, amit követned kell, ha Olaszországban jársz

5 étkezési szabály, amit követned kell, ha Olaszországban jársz

Egy idegen országot felfedezni izgalmas kaland lehet, különösen akkor, ha teljesen ismeretlen számunkra a helyi kultúra, a helyiek szokásai. De milyen étkezési szabályokat érdemes betartani, ha éppen Olaszországban nyaralunk?


A kávézás

Kevés nép veszi annyira komolyan a kávézást és a hozzá köthető szokásokat, mint az olaszok. Az országban akkora kultúra és persze tisztelet épült az ital köré, hogy egyáltalán nem mindegy az sem, hogyan fogyasztjuk a kávét. A portál emlékeztet, hogy capuccinót például napközben egyáltalán nem fogyasztanak a helyiek: sőt, semmiféle tejjel együtt készített kávét nem isznak a nap folyamán, csak reggel. Napközben, délután, este a leggyakrabban fogyasztott élénkítő egyértelműen az eszpresszó.

Sajtok

Az olaszok nemzeti eledele a tészta, amit kismillió különböző verzióban készítenek, és ezeknél egyáltalán nem mindegy, hogy melyikhez milyen sajtot fogyasztunk. Ezt ugyanis íratlan szabályok határozzák meg. Ahogy a Drive írja, Rómában általában a pecorinó az elsődlegesen használt sajtféle, míg Pugliában a ricottát használják előszeretettel. Egy aranyszabály azonban országszerte érvényben van:

a tengeri herkentyűkhöz és a halakhoz az olaszok sosem fogyasztanak sajtot.

Asztalfoglalás

Az étkezésre az olaszok időt szánnak, éppen ezért nem törekednek az éttermek arra, hogy forgassák az asztalokat.

Rendkívül fontos tehát, hogy asztalt foglaljunk, különösen a népszerű helyeken. Az olasz pincérek addig nem hozzák a számlát, amíg nem kérjük, ez is szimbolizálja, hogy nem sürgetik a vendégeket az étkezés és a beszélgetés befejezésére.

A reggeli

Olaszországban a reggeli hagyományosan édes, nem sós. Az olaszok nem igazán szoktak reggelire sós ételeket, például bacont és tojást fogyasztani, hacsak nem egy amerikai stílusú reggelit kínáló hotelben tartózkodnak. Olaszország történelmileg agrárország volt, és sokan szegénységben éltek. A reggeli így általában maradék ételekből állt, például kemény kenyérből, amelyet tejben áztattak.

Az étkezési idő

Az olaszok jellemzően 13 óra és 14:30 között ebédelnek, a vacsorájukat pedig 20:30 és 22:30 között fogyasztják. Az éttermek jelentős része 12:30 vagy 13 óra körül nyit ebédidőben és 14:30-tól vagy 15:00-tól bezárják a konyhát, hogy aztán este hét, fél nyolc környékén nyissák ki újra.