Fekete iPhone 7 Plus sárga háttéren

Különleges képernyőjű iPhone-t dobhat piacra az Apple

Egy új szabadalom szerint a technológiai óriásvállalat az elmúlt években piacra került új, összehajtható okos telefonok versenytársát dobhatja piacra.

Az Apple nemrég szabadalmat kapott egy saját, összecsukható elektronikai eszköz saját, iPhone-verziójára, melyet a vállalat „öngyógyító kijelzővel” szerelne fel.

A szabadalom szerint az önjavító bevonatot arra használnák, hogy segítsen csökkenteni a horpadások, karcolások vagy más hibák számát, ami gyakori probléma az összehajtható készülékeknél. A különleges bevonat ráadásul külső beavatkozás nélkül is kitöltheti majd a horpadást, írja a Robb Report.

Bizonyos esetekben azonban a márka szerint a javítás „elindítható vagy felgyorsítható” hőforrás, például fény vagy elektromos áram alkalmazásával.

Bár az összehajtható iPhone lenne az Apple első önjavító képernyővel felszerelt készüléke, más mobilgyártók már próbálkoztak hasonló anyagokkal, példáié az LG 2013-ban piacra dobta hajlított okostelefonja, a G Flex, melynek hátlapján különleges bevonat volt. Akkoriban a telefon a márka állítása szerint az X-Men-filmek szereplője, Farkasmódjára javította volna saját karcolásait.

Az Apple potenciálisan a Samsung Galaxy Z Flip5 és a Galaxy Z Fold5 készülékekkel szállna versenybe az összehajtható iPhone piacra dobásával. Emellett a Motorola 2023-ban újra kiadta az eredetileg 2004-ben debütált Razr összecsukható okostelefonját, illetve a Pixel Foldot is meg kell említeni mint a Google első összecsukható Android okostelefonját.

Az év elején az Apple bejelentette, hogy két összecsukható iPhone prototípus is készül, és talán még egy összecsukható iPad is. A kagylóhéj-szerű készülékek hosszanti irányban hajlíthatók és 90 fokos szögben kibonthatók lennének.

Az összecsukható telefonokkal vagy táblagépekkel kapcsolatban a legnagyobb probléma a tartósság kérdése, mivel ezek a készülékek sokkal törékenyebbek és könnyen eltörhetnek. Az üveg kijelzők szuper vékonyak és érzékenyek, még akkor is, ha képernyővédő van rajtuk. A zsanérok nyikoroghatnak, amikor a telefont kinyitják vagy becsukják, ráadásul a keretek könnyen megkopnak.

Bár nincs megerősített ütemterv az összehajtható iPhone lehetséges megjelenésére, egyes jelentések szerint állítólag 2026-ra érkezhet. Emellett felröppent az a hír is, miszerint az Apple ez előtt még piacra dobhat egy összehajtható MacBookot. A nagyképernyős készülék lenyűgöző, 50 centiméteres kijelzővel rendelkezne, és állítólag már 2025 végén megkezdődhetne a gyártása.

Nyitókép: Unsplash