
Óriási turistaátverésen kapták az éttermeket a magyarok kedvelt úti célján
A Le Parisien nemrég óriási átverésen kapta a párizsi éttermek egyikét. A külföldi turistáktól itt akár 50%-kal is többet kértek el, mint a párizsi lakosoktól. Ez a gyakorlatot feltehetően számos más vendéglátóegység is alkalmazza.
Miután több online panasz is érkezett hasonló esetekről, a francia lap úgy döntött, a végére jár ezeknek és kideríti az igazságot. Két újságírójukat küldték ugyanabba az étterembe, ugyanabban az időben: az egyikük amerikai turistának adta ki magát, a másikuk pedig párizsinak.
Mindketten lasagnát, kólát és vizet rendeltek. Végül Mathieu Hennequint, aki baseball sapkában és Eiffel-tornyot ábrázoló pólóban turistának álcázta magát, jelentősen túlszámlázták.
A francia vendégnek egy doboz kólát, közepes, illetve nagy méretű poharat kínáltak, így összesen 6,50 eurót (2 500 forintot) fizetett. Eközben Hennequinnek nem kínálták fel még a kisebb méretet sem, helyette 9,50 eurót (3 800 forintot) fizetett a közepes méretért. Továbbá a párizsi vendégnek felkínáltak egy ingyenes kancsó vizet is, míg az amerikainak nem, viszont egy kis palackért további 6 eurót (2 400 forintot) kellet kifizetnie.
Hennequinnek így 9,50 euróval (3 800 forinttal) többet számoltak fel, mint párizsi társának.
Egy másik létesítményben azt mondták neki, hogy a szervizdíj nem szerepel a végszámlában, ami a Le Parisien szerint hamis információ. A riporter hozzátette, hogy egy „szinte kötelező” 4 eurós (1 600 forintos) borravalót számoltak fel neki, és amikor beleegyezett, hogy 10 százalékos borravalót adjon a terminálon keresztül, a pincér diszkréten 15 százalékra emelte ezt.
Az újság megállapította, hogy Hennequin végül 50 százalékkal többet fizetett, mint a francia vendég.

Franck Trouet, a GHR, egy szálloda- és étteremcsoport képviselője, miután értesült ezekről a megállapításokról, így fogalmazott:
Ez szégyen a szakmára nézve. Ezeket az embereket még pincérnek sem lehet nevezni. Franciaországban a víz és a kenyér ingyen jár. A borravaló a szolgáltatásért való köszönet kifejezése, de nem kötelező. Ez nem az Egyesült Államok.
Áprilisban szintén a Le Parisien tárt fel hasonló taktikákat a város kávézóiban a bor árazását vizsgálva. Megállapították, hogy Párizsban egyes bisztrók olcsó bort öntöttek a turistáknak, annak ellenére, hogy azok drágább, prémium palackokat rendeltek.
Az egyikük, Marina Giuberti, azt találta, hogy egy 7,50 eurós (3 000 forintos) sancerre-t egy olcsóbb, 5,60 eurós (2 200 forintos) sauvignonra cseréltek, mégis a magasabb árat számolták fel neki.
A párizsi éttermek és kávézók személyzete szintén megerősítette, hogy a feletteseik gyakran buzdítják őket csalásra, hogy maximalizálják a profitjukat.