Egy egyiptomi hieroglifa

Hat rituálisan feláldozott kisgyermek mumifikálódott testét találták meg Peruban

Egy rituális szertartás részét képezhették a fiatalok, mely során egy idősebb, magas ranggal rendelkező férfival temették el őket.


A leleteket a tavalyi évben találták, egy Limához közeli régészeti komplexumban. A megtalált sírhely mintegy 3 méter hosszú és 1,4 méter mély. A lelőhelyen egykoron egy sárból épített város állt a Kr. e. 200-as években. Nagyjából 1500-ig állt a település, és hozzávetőlegesen 10-20 ezer ember élhetett ott.

A sírba eltemetett férfi valószínűleg egy fontos személyiség lehetett a lakókörnyezet életében. Ehhez méltón egy rituális szertartás keretei között engedhették a túlvilágra, ahova kiskorú — feltehetőleg — rokonai is követték. Hat kisméretű, szövetbe csomagolt holttestet találtak az építmény bejáratának különböző pontjain, egymásra helyezve.

„A hipotézisünk szerint a gyerekeket azért áldozták volna fel, hogy a múmiát az alvilágba kísérjék"

— olvashatjuk az ásatás vezetőjének szavait a ScienceAlert írásában.

A kiskorúak és a nemesember sírjának közelében hét további, felnőtt személy maradványait is megtalálták, valamint lámaszerű állatok részecskéit is felfedezték agyagedényekbe töltve. A szóban forgó férfi a halálakor körülbelül 20 éves lehetett, és úgy temették el, hogy kezei eltakarták az arcát, és kötéllel megkötözték.


Nyitókép: Unsplash/Jeremy Bezanger