Petrányi Pince és Borterasz 2.0.

A Balaton legeredetibb étterme lehet a megújult Petrányi Pince

Hivatalosan is bemutatkozott a megújult Petrányi Pince és Borterasz 2.0.


Mede Ádám Executive chef Ruga Endre Head cheffel vette vezetése alá a csopaki Petrányi Pince és Borteraszt Petrányi Piroska és férje, Petrányi István tulajdonosok felkérésére, hogy segítsen új elgondolást és működést megalkotni, mellyel éttermük a Balaton legeredetibb éttermévé válhasson.

Mede vezetésével új koncepcióváltás történt az elmúlt hónapokban, akinek személyes célja egy olyan teljes körű étterem management és egy magas szintű vidéki étteremfejlesztés, amiből nincs hasonló az országban.

Mede Ádám a Michelin csillagos Costes és Costes Downtown-ban töltött évei után a budapesti Laurel Executive chefjeként jutott a csúcsgasztronómia élére mely vezetése során felkerült az ország TOP 10-es listájára.

Ruga Endre a zebegényi Natura Hill chefje volt négy évig – ott ismerkedett meg Mede Ádámmal –, majd a Ritz Carlton Budapest Sous chefjeként dolgozott több évig.

A Petrányi Borterasznál az a célja, hogy átadja a régi gyermekkori családi étkezések hangulatát és ízeit a vendégeknek.

A Petrányi családi birtokot a házaspár egy csopaki sétája alkalmával látták meg, és annyira beleszeretettek a Szita-hegy panorámájába, hogy eldöntötték, ide építik saját borászatukat, mely 2000-ben történt meg.

Petr\u00e1nyi Olaszrizling

Fotó: Instagram/petranyipince

Boraik azóta számtalan, nemzetközi és magyar elismerésben is részesültek. 2012-ben készült muskotályuk egyből elnyerte az MTA Bora címet, a 2014-ben a pince rizlingje megkapta a Kódex minősítést, a VinAgora borversenyen Syrah 2015 boruk lett a legjobb magyar Syrah fajtabor, Olaszrizling Birtokválogatás 2017 boruk pedig az Országház Bora.

A Nemzetközi VinAgora Borversenyen Furmint 2019 boruk aranyérmes lett, Hegybor Olaszrizling 2021 és Rosé 2021 boraik pedig ezüstérmesek. Hegybor Olaszrizling 2021 boruk szintén aranyérmet nyert az Országos Borversenyen, ahogy Rosé 2022 boruk is az Országos Borversenyen, Birtokválogatás Olaszrizling 2022 boruk ezüstérmet szerzett a nemzetközi Winelovers Wine Awards versenyen. Syrah 2021 és Hegybor 2022 boraikat pedig Ezüstérmmel díjazták a világ legnagyobb borversenyén, az AWC Vienna Wine Challenge-en.

A borászathoz tartozó étterem 2015-ben nyílt meg, mely 180 fokos panorámájával a balatoni vendéglátóhelyek között is unikumnak számít.

A tulajdonosok hisznek a folyamatos fejlesztésben, közös álmuk és céljuk, hogy a Petrányi név a gasztronómiában is az emberek szívébe lopja magát és csopaki éttermükben és borászatukban ugyanazt a magas minőséget képviseljék, ahogy vásárlóik a budapesti, Petrányi Autó szalonjaikban már megszokhattak.

Nyitókép: Instagram/petranyipince