Bor és pezsgő ajándékba? Hallgass a borászra és zsebeld be az elismeréseket!

Bor és pezsgő ajándékba? Hallgass a borászra és zsebeld be az elismeréseket!

A borok és pezsgők már régóta közkedvelt ajándéknak számítanak magánszemélyek közt és üzleti körökben egyaránt. Azonban, ha nem vagy járatos a különböző fajták és jellemzőik között, könnyű mellényúlni, ami kellemetlen élménnyé teheti az ajándékozást. Kerüld el a kínos bakikat a Fehérvári Borbirtok szakértő borászának tanácsaival és nyűgözd le üzleti partnereidet, szeretteidet idén!


Egy ajándék sokat elárul arról, aki adja - A tiéd mit mondana rólad?

Egy ajándék legalább annyira szól arról, aki adja, mint arról, aki kapja. Épp ezért - különösen üzleti ajándék esetén - fontos azt is figyelembe venni, mit szeretnél üzenni a kiválasztott borral, pezsgővel. A stabilitást, a kemény munka elismerését hangsúlyoznád? Válassz olyan pincészettől, amely ezeket az értékeket helyezi előtérbe. Vagy inkább a modern, friss szemléletet tükrözze vissza az ajándék? Jöhetnek a különleges fajták és a friss, divatos újdonságok! Netán a presztízs, az exkluzivitás legyen a fókuszban? A prémium pezsgők, magnum tételek vagy épp a limitált - néhány hordós - borok között érdemes keresgélned.

Kinek szánod?

Nő vagy férfi, fiatal vagy idősebb, családtag, barát vagy üzleti partner: mind-mind olyan tényezők, melyeket érdemes számításba venned, hiszen ugyanaz a palack teljesen más üzenetet hordozhat a különböző személyek számára.

Ha van rá lehetőség, próbáld kipuhatolni a megajándékozandó fél ízlését. Ha erre nincs mód, a személyiségét figyelembe véve, az általánosabb jellemzők mentén tudsz elindulni.

Idősebb férfiaknak bátran adhatsz testesebb, különlegesebb borokat, mint a Juhfark és a Furmint, de egy prémium kategóriájú, méthode traditionelle - azaz tradicionális, palackban érlelt - pezsgő is kitűnő választás. A fiatalok szívéhez pedig gyakran a frissebb, izgalmasabb tételek állnak közelebb. Nekik egy stílusos rozé vagy Extra Dry pezsgő, esetleg egy könnyed - akár vörös, akár fehér - házasítás elegáns és figyelmes meglepetés lehet.

Gyakori, hogy nőknek automatikusan édesebb italokat választanak, pedig egy sikkes száraz pezsgővel vagy a könnyedebb, illatosabb borfajtákkal, például Traminivel, nagy sikert arathatsz.

Milyen alkalomból ajándékozol?

Jolly joker tipp: ünnepi alkalomra bátran válassz pezsgőt! Születésnap? Évforduló? Sikeres projekt? A pezsgő nem csupán népszerű és divatos ital: már a megjelenése, a palack nyitása is valódi élménnyé varázsolja a pillanatot. Egy minőségi pezsgő az elismerés üzenetét hordozza magában és koccintásra, közös ünneplésre csábít.

Szerencsére itthon is egyre több borászat - köztük a Fehérvári Borbirtok is - büszkélkedhet nemzetközi szinten díjazott pezsgőkkel, melyekkel egyszerre adhatsz cseppet sem hétköznapi ajándékot és támogathatod a hazai termelőket.

Ne csak kor és ár alapján dönts!

Annak ellenére, hogy a borok között a magasabb ár jellemzően magasabb minőségre is utal, nem szükséges azonnal a legdrágább palackért nyúlni. Minőségi borokat átlagosan 3-4000Ft-tól, míg tradicionális eljárással készült pezsgőket már 5-6000Ft-tól találhatsz a borászatok kínálatában.

Hasonló a helyzet az évjáratokkal is: a tapasztalt borszakértők ugyan rutinosan választanak évjárat szerint, laikusként ez az információ könnyen félrevihet.

Az évjáratos pezsgőkkel valóban nehéz mellényúlni, hiszen a vintage tételek képviselik a legmagasabb minőséget a pezsgők között.

A borok esetében azonban már nem ilyen egyértelmű a dolog: a boltokban kapható tételek akkor kerülnek csak forgalomba, amikor a borászok szerint elérték a kívánt minőséget, azaz a vásárlás pillanatában már tökéletes ízélményt képesek nyújtani további érlelés nélkül is.

Bár vannak borok, melyek idővel továbbérnek a palackban, fontos tudni, hogy ehhez megfelelő tárolási körülmények szükségesek. Ezért, ha kifejezetten régebbi évjáratot keresel, mindenképp borászattól vásárolj, ahol ezek a feltételek adottak.

Válogass bátran a borászatok ajándékcsomagjai közül!

Nyakadon az ünnepi időszak, szeretnél jól választani, de nincs időd minden üzleti partnernek, kollégának és családtagnak külön-külön megtalálni a tökéletes meglepetést? Bízd magad a szakértőkre és vásárolj bátran a borászatok előre összeállított válogatásai közül! A Fehérvári Borbirtok ünnepi csomagjait például a fentiekben felsorolt szempontok alapján állítottuk össze, hogy épp olyan könnyedén találhass benne megfelelőt a különböző ízlésű kollégáknak és céges partnereknek, mint a legjobb barátnődnek. Ráadásul mindezt kész, exkluzív csomagolásban, házhoz szállítva kapod. Így még egy teendővel kevesebb.

Céges ajándék? Használd ki a november 16-án életbe lépő adókedvezményt!

A 451/2023. (X. 4.) kormány rendelet értelmében 2023. november 16-tól adómentesen adhatók a palackozott borászati termékek (pl. borok, pezsgők) üzleti ajándékként, valamint reprezentációs és nem reprezentációs célú vendéglátás keretében, amennyiben közvetlenül a termelőtől, borászattól vásárolod őket. Használd ki az adókedvezményt és kápráztasd el munkatársaidat, partnereidet egy figyelmesen kiválasztott bor- vagy pezsgőajándékkal. A szempontokat már tudod.