Egy főnök beszél az alkalmazottjával

10 pszichológiai trükk, melyekkel hatalmad lesz az emberek felett

Gondolatban minden érvelés pofonegyszerűnek tűnik, viszont élesben sokkal nehezebb megtalálni a megfelelő szavakat a cél eléréséhez. Alábbi cikkünkben tíz olyan pszichológiai módszert gyűjtöttünk össze, melyekkel ráveheted a környezetedet arra, amit kérni szeretnél tőlük.


Használd a testbeszéded a saját javadra

A testbeszéded módosításával meghatározhatod, hogy a veled szemben álló emberek hogyan lássanak téged. Amikor egy fontos megbeszélésen vagy, akkor dőlj hátra a székeden és egyik karodat tedd a kartámlájára, ugyanis ezzel a módszerrel nagyobbnak tűnhetsz mások szemében. Amennyiben egy vezetőszemélyiséget látnak benned, akkor követni akarnak majd téged, így már meg is nyerted őket a kéréseid mellé.

Ne becsüld alá a szívesség erejét

Minden társadalomban hatalmas ereje van a szívességkérésnek. Miután te segítesz egy munkatársadnak a feladatában, utána önkénytelenül is kötelességének érzi majd, hogy valamilyen formában viszonozza a gesztusodat. Ilyen szituációban célravezető olyan mondattal lezárni a beszélgetést, mellyel kifejezetten partneri kapcsolatnak címzed a cselekedeted, például: „Ezt teszik a partnerek egymásért."

Kérj nagyot

Mielőtt kérnél valamit, mindig határozz meg egy irracionálisan nagy óhajt, majd abból alkudj le egy alacsonyabbra. Kiváló példa erre, amikor a szülők megszabják, hogy a gyerek öt házimunka elvégzése után mehet játszani. Ezt természetesen sírás követi majd és a fiatalabb megpróbálja kettőre redukálni a számot, majd engedményként a felnőtt megelégszik hárommal is. Így sokkal szívesebben végzi el azt a munkát, melyre eredetileg is rá akarták venni, mivel ezt képzeli a jobb ajánlatnak.

Ne feledd: szemkontaktus!

Nehéz lehet, viszont nem csak a jómodor miatt kötelező. A hosszabb — vagy bizonyos szituációkban rövidebb — tekintet megtartása kötődést, megértést, valamint vonzalmat válthat ki az ellenkező félből. Ez egy olyan készség, melyet minden egyes interakciónál tanulni és fejleszteni lehet.

Ijeszd cselekvésre az embereket

A szorongásban szenvedő emberek kognitív mentalitása hajlamos arra gondolni, milyen potenciális veszélybe kerülhetnek, ha nem cselekszenek. Ezt az áruházak rendszeresen kihasználjak, amikor kevesebb terméket pakolnak ki a polcokra, mert akkor a vásárló nagyobb valószínűséggel szeretné megvásárolni adott árut. Ennek oka, hogy a vevők félnek megvárni, amikor tényleg szükségük lesz rá, mivel valószínűleg akkorra már nem lesz elérhető.

Használd a neveket

Születésünktől fogva arra vagyunk kondicionálva, hogy a nevünkre reagáljunk. Éppen ezért beszélgetések során mondd ki a partnered keresztnevét, mivel akkor — még ha nincs is — azt hisz majd tudat alatt, hogy kapcsolat van köztetek. Ehhez elég elolvasni a névtáblát, alkalmazottlistát vagy egyszerűen rákérdezni, ezek után ugyanis a zsebedben van az illető teljes figyelme.

Legyél izgatott

Ha izgatottnak mutatod magad egy üggyel kapcsolatba, akkor nagyon egyszerűen átragaszthatod ezt az érzést másokra is. Beszélj elismerően a feladatról, dicsérd a helyszínt vagy a végső sikert és azonnal tapasztalod majd, hogy a környezeted osztozni kezd a lendületedben. Ezt többek között a szülők is alkalmazzák, amikor a kisgyermekükkel próbálják megszerettetni a fogmosást, valamint a tanárok esetében is megfigyelhető a legunalmasabb témakörök izgalmas prezentálásakor.

Időzíts okosan

Kisgyerekként mindenki pontosan tudja, milyen napszakokban és helyzetekben érdemes kérést megfogalmazni a szülők felé. Ezt nem is kell tagadni, viszont idősebbek ezt a képességet gyakran elhanyagolják. Ahhoz, hogy az egyik kollégádat rábeszéld valamire, szervezz le vele egy megbeszélést ebédidő utánra, amikor a jóllakottságtól feltehetően sokkal nyugodtabb. Ismerd ki a célpont kedélyállapotait, majd igazítsd hozzá az időpontot.

Maradj nyugodt

Figyeld meg, hogy a filmekben a királyt vagy a főnököt mindig higgadtnak, kimértnek ábrázolják. Hozzá képest mindenki téblábol és hadarva beszél, míg az uralkodó türelmesen kivár, ülve marad, majd ezt követően összeszedetten közli a mondandóját. Ezt a stílust érdemes átültetni a hétköznapi életbe, ugyanis az előadásmód sokszor fontosabb, mint maga a téma.

Ne feltételezd, hogy mindenki tisztában van a gondolataiddal

Amikor kérsz valamit, akkor könnyen elfelejtheted, hogy másoknak nem minden olyan egyértelmű a gondolatmeneteddel kapcsolatban. Kérés előtt éppen ezért ossz meg minden szükséges információt, indokot, gondolatot az érvelésedhez, ezek után pedig nyugodtan várhatod az egyetértéseket, mivel ezáltal tisztán látják az álláspontodat.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Listverse