Egy ember a csillagos égboltot nézi

Érthetetlen módon ragyog az univerzum sötét része — ez állhat a jelenség mögött

A New Horizons űrszonda mérései során a szakértők egy érdekes jelenségre bukkantak. A csillagok közötti tér optikai fényben izzik, ami nem meglepő, viszont sokkal erőteljesebben ragyog, mint ahogy elképzelték. Mi magyarázhatja a többletet, ami bevilágítja az univerzum fekete foltjait?


A szakértők szerint ez a különös, rejtélyes eredetű fényjelenség tulajdonképpen a galaxisunkon kívüli világegyetem összes fényforrásából származó hatás. Mivel ennek létezésével már régóta tisztában vannak a tudósok, így számítottak is rá, hogy a New Horizons felvételein látszik majd, de ilyen erőteljes ragyogásra nem voltak felkészülve.

A jelenség még így is halványnak mondható, viszont kétszer erőteljesebb, mint amekkorának lennie kellene. A ScienceAlert cikkében így idézték a témakörrel foglalkozó asztrofizikus, José Luis Bernal gondolatait:

„E munka eredményei olyan lehetséges magyarázatot adnak a kozmikus optikai háttérfénytöbbletre, amelyet a független megfigyelési korlátok megengednek, és amely választ adhat a kozmológia egyik leghosszabb ideje fennálló, megmagyarázatlan kérdésére: a sötét anyag természetére.”

A sötét anyag arra az univerzumban jelenlévő rejtélyes tömegre utal, ami koncentrált helyeken sokkal nagyobb gravitációt biztosít. A galaxisok például gyorsabban forognak általa. Ezt a hatást a mai napig nem tudták kimutatni, és csak az bizonyítja a létezését, hogy nincs más racionális magyarázat az extra gravitációra.

Egy kis videós ismertető a sötét anyagról: 

Az eddigi kutatások során született pár hipotézis arról, hogy mégis mi állhat a sötét anyag hátterében. Egy, az 1970-es években megfogalmazott hipotézis szerint az axion nevű részecske lehet a felelős.

Erről bebizonyították, hogy egy bizonyos tömegtartományban pontosan úgy kellene viselkednie, ahogyan elméletileg a sötét anyagnak is normál helyzetben. Kimutatására úgy lehet mód, hogy a mágneses térben fotonpárokká bomlik.

Tudósok feltételezései szerint az észlelt fénytöbblet a távoli, egyelőre az emberiség által felfedezetlen csillagokból és galaxisokból származhat, illetve az axionszerű sötét anyagnak is köze lehet hozzá. Ezt az elméletet az is alátámaszthatja, hogy modellezések alapján az axion nyolc és húsz elektronvolt közötti tömegben hasonló fényjeleket kelthet.

A jelenlegi rendelkezésre álló adatok birtokában egyelőre képtelenség meghatározni a háttérfény tényleges eredetét, éppen ezért további kutatások szükségesek a témakörön belül. Szerencsére a New Horizons fedélzetén lévő eszköz sokkal érzékenyebb az ilyen információkra, mint a korábbi űrszondák egységei, így több kutatási lehetőséget nyújt.

Nyitókép: Unsplash/Greg Rakozy