Méhnyakrák elleni védőoltást kapó fiatal nő

Ez lehet a rákkezelés következő nagy előrelépése

A rákkezelés következő nagy előrelépése egy olyan vakcina lehet, amely képes a tumorok zsugorítására és a rák visszatérésének megakadályozására.

A tudósok szerint a kutatások évtizedek óta tartó korlátozott sikerek után fordulóponthoz érkeztek, és sokan azt jósolják, hogy öt éven belül több vakcina is megjelenik, számol be róla az Independent. Ezek nem hagyományos vakcinák, amelyek megelőzik a betegséget, hanem a daganatokat összezsugorító és a rák visszatérését megakadályozó oltások.

Ezen kísérleti kezelések célpontjai közé tartozik a mell- és a tüdőrák, és idén a melanoma és a hasnyálmirigyrák esetében is sikerekről számoltak be.

„Valamit működésre bírunk. Most azt kell elérnünk, hogy még jobban működjön”

– mondta Dr. James Gulley, a rák immunterápiájának nemzetközileg elismert szakértője, aki segít vezetni az egyesült államokbeli National Cancer Institute azon központját, amely immunterápiákat fejleszt, beleértve a rák kezelésére szolgáló vakcinákat is.

A tudósok minden eddiginél jobban megértik, hogyan bújik el a rák a szervezet immunrendszere elől. A rák elleni vakcinák, más immunterápiákhoz hasonlóan, fokozzák az immunrendszert, hogy megtalálja és elpusztítsa a rákos sejteket. Néhány új közülük mRNS-t használ, amelyet a rák ellen fejlesztettek ki, de először a COVID-19 vakcinákhoz használtak.

Egy vakcina sikeres működéséhez meg kell tanítania az immunrendszer T-sejtjeit arra, hogy veszélyesnek ismerjék fel a rákot, magyarázta Dr. Nora Disis, a seattle-i UW Medicine’s Cancer Vaccine Institute munkatársa. Ha a T-sejtek egyszer megtanultak, a szervezetben bárhová eljuthatnak, hogy levadásszák a veszélyt.

„Ha láttál egy aktivált T-sejtet, annak szinte lába van. Láthatod, ahogy átkúszik az ereken, hogy kijusson a szövetekbe.”

Az önkéntes betegek kulcsfontosságúak a kutatásban. Az 50 éves Kathleen Jade február végén tudta meg, hogy mellrákja van, alig néhány héttel azelőtt, hogy férjével elindultak volna Seattle-ből egy világkörüli kalandra. Jade nem sokkal később már egy kísérleti vakcina harmadik adagjára várt, melyet azért kapott, hogy kiderüljön, vajon a műtét előtt zsugorodik-e tőle a daganata.

„Még ha ez az esély egy kicsit is, úgy éreztem, hogy megéri”

– fogalmazott Jade, aki a szokásos kezelést is kapja emellett.

A kezelési vakcinákkal kapcsolatos előrelépés kihívást jelentett. Az elsőt, a Provenge-t 2010-ben hagyták jóvá az Egyesült Államokban a prosztatarák kezelésére, amely már elterjedt. Ehhez a beteg saját immunsejtjeit kell feldolgozni egy laboratóriumban, és intravénásan kell visszaadni. Léteznek vakcinák a korai hólyagrák és az előrehaladott melanoma kezelésére is.

A korai rák elleni vakcinakutatás megfeneklett, mivel a rák túljárt a betegek gyenge immunrendszerének eszén és túlélte azt, mondja Olja Finn, a Pittsburghi Egyetem Orvosi Karának vakcinakutatója.

„Az összes sikertelen kísérletből rengeteget tanulhattunk.”

Ennek eredményeként most a korábbi betegségben szenvedő betegekre összpontosít, mivel a kísérleti vakcinák nem segítettek az előrehaladottabb betegeknél. Csoportja egy oltóanyag-vizsgálatot tervez olyan nőkön, akiknek alacsony kockázatú, nem invazív emlőrákjuk van.

További, a rák megelőzésére előállított vakcinák is várhatók. A több évtizedes hepatitis B elleni vakcinák megelőzik a májrákot, a 2006-ban bevezetett HPV-vakcinák pedig a méhnyakrákot.

Dr. Susan Domchek, a philadelphiai Penn Medicine Basser Központ igazgatója 28 egészséges, BRCA-mutációval rendelkező embert toboroz egy vakcinateszthez. Ezek a mutációk növelik a mell- és petefészekrák kockázatát. A cél az, hogy a kóros sejteket már nagyon korán elpusztítsák, mielőtt még problémát okoznának.

Mások vakcinákat fejlesztenek a rák megelőzésére olyan embereknél, akiknek rákot megelőző tüdőcsomói és más öröklött állapotok növelik a rák kockázatát.

Dr. Steve Lipkin, a New York-i Weill Cornell Medicine orvosi genetikusa szerint az oltóanyagok valószínűleg a következő nagy dolog a rákos halálozások csökkentésére irányuló törekvésekben.

Az örökletes Lynch-szindrómában szenvedőknél a rák kialakulásának kockázata életük során 60-80%. Dr. Eduardo Vilar-Sanchez, a houstoni MD Anderson Rákközpont munkatársa, aki két, a kormány által finanszírozott, a Lynch-szindrómával összefüggő rákos megbetegedések elleni vakcinákkal kapcsolatos vizsgálatot vezet, elmondta, hogy a rák elleni vakcinákkal kapcsolatos kísérletekhez rendkívül könnyű volt őket toborozni.

A Moderna és a Merck gyógyszergyártók közösen fejlesztenek személyre szabott mRNS-vakcinát melanomás betegek számára, és egy nagyszabású vizsgálat idén kezdődik. A vakcinákat minden egyes betegre testre szabják, a rákszövetükben található számos mutáció alapján. Az ilyen módon személyre szabott vakcina képes arra trenírozni az immunrendszert, hogy a rák mutációs ujjlenyomatát keresse, és elpusztítsa ezeket a sejteket.

Az ilyen vakcinák azonban drágák lesznek.

„Alapvetően minden vakcinát a semmiből kell előállítani. Ha ez nem lenne személyre szabott, a vakcinát valószínűleg fillérekért lehetne elkészíteni, akárcsak a COVID vakcinát”

– magyarázta Dr. Patrick Ott, a bostoni Dana-Farber Rákintézet munkatársa.

Az UW Medicine-nél fejlesztés alatt álló vakcinákat úgy tervezték, hogy ne csak egyetlen betegnél, hanem sok betegnél működjenek. A korai és előrehaladott emlőrák, tüdőrák és petefészekrák esetében már folynak a tesztek. Egyes eredmények már jövőre megérkezhetnek.

Nyitókép: Shutterstock