Nagy fehér cápa a vízben

Rekordmennyiségű cápatámadás érte az embereket egy strandon

A cápákkal való találkozások nem ritkák Florida partjainál, de a kevesebb mint 90 perc alatt bekövetkező, több támadás egészen meglepő.

A floridai Walton megye partjainál egyre több cápatámadás történik, ami új veszélyes tendenciát jelez. A parthoz közelebb úszkáló csalihalak a sekély vizekbe vonzzák a cápákat, ami támadásokat okoz.

Ami még riasztóbb, hogy a strandok, ahol a cápatámadások történtek, egyáltalán nincsenek közel Volusia megyéhez, ahol évente cápatámadások történnek Florida partjainál, az Egyesült Államok legveszélyesebb strandján.

A cápatámadások Walton megyében, a Mexikói-öböl partján történtek. Bár nem ritka, hogy a térség strandjainak közelében cápákat látnak a vizekben, az a tény, hogy ilyen sok cápát láttak a sekély vizekben, aggodalomra ad okot. Emiatt a hatóságok mindent megtesznek a látogatók biztonsága érdekében, többek között lezárják a strand egy részét, és figyelmeztetik a fürdőzni vágyókat, hogy legyenek körültekintőek.

Mivel azonban a cápatámadások olyan mértékűek, amilyenre Walton megyében még soha nem volt példa, úgy tűnik, hogy a Watersound Beach a cápák idei szezonbeli vadászterülete.

@allthingsemeraldcoast On June 7th, 2024, three people were attacked by sharks in Walton County, FL, in the 30A area. Due to these incidents, several beaches are now flying double red flags, meaning you can't go into the water, but you can still visit the beach. All Walton County Beaches are closed for swimming, including: • Santa Rosa Beach • Grayton Beach • Blue Mountain Beach • Dune Allen Beach • Seagrove Beach • Seaside Beach • Water Color Beach → • Water Sound Beach • Alys Beach • Rosemary Beach • Inlet Beach I Bay County beaches, including Panama City Beach and Tyndall AFB, are also flying double red flags. Please note that this information is accurate as of Friday at 11 PM and may change by Saturday. For the latest updates, it's advisable to follow the lifeguard pages of the beaches you plan to visit. They will provide the most current information but I will also do my best to keep you updated and informed💔 #shark #sharkattack #30A #beach #emeraldcoast #panamacitybeach #vacation ♬ Spooky, quiet, scary atmosphere piano songs - Skittlegirl Sound

A floridai lakosok és látogatók számára nem ritka, hogy cápákat látnak a tengerpartok partjainál lévő vizekben, de a támadások szokatlanok, különösen a Mexikói-öböl partjainál, a már említett strandon.

Június elején három cápatámadás is történt 90 percen belül a környéken. Az első a Watersound Beach-en történt 13:20 körül, amikor egy nő a férjével egy homokzátony közelében úszott. Látszólag a semmiből támadt rá egy cápa, majd megharapta a nő derekát, súlyos sérülést okozva ezzel. A nő bal kezét is megharapta, amelynek egy részét amputálni kellett.

Mindössze 90 perccel később, a a Watersound Beach-től hat kilométerre lévő Seacrest Beach-en (mindössze néhány percre Florida egyik legbiztonságosabb strandjától), két tizenéves lányt, akik egy, a tengerben lévő homokzátonyon voltak, megtámadott egy cápa – egyiküket a derekánál, aki kritikus állapotba került kórházba, a másik, szintén kórházba szállított lányt a lábán.

A támadások után a strandok előtti vízrészt egy időre lezárták. Most, hogy újra megnyitották, a strandokon zászlók jelzik, hogy biztonságos-e a ott vízbe menni.

Bár ez nem tűnik nagyszámú cápatámadásnak, mivel az utolsó eset 2021 júniusában történt, az azt megelőző pedig 2005-ben, a kevesebb mint két óra alatt történt három támadás rekordnak számít ezeken a strandokon.

A Floridában, az Atlanti-óceán partjainál található Smyrna Beach a világ egyik legveszélyesebb strandja, ahol a tengerparton állandóan csalihalak úszkálnak. A Walton megyei strandok torkolatai a csalihalakat még kijjebb tolják az óceánba. A cápák általában nem közelítik meg a sekély vizeket.

A támadások júniusi napján azonban arról érkezett jelentés, hogy kissé sós a víz (ez általában az édesvízi torkolatból a csalihalakat a nyílt tengerre tolja), amely nem hozta azt a vízhozamot, amit általában szokott. Az elképzelések szerint a csalihalak közelebb úsztak a parthoz, ami miatt a cápák is közelebb kerültek. Mivel az emberek a homokzátonyokon élvezték a vízben töltött időt, a cápák megzavarodtak, és a halakra való vadászatuk során véletlenül megharapták az embereket.

Az is elképzelhető, hogy a partoknál úszó orkák tehetnek arról, hogy a cápák közelebb jönnek a partokhoz. Mivel azonban azokat utoljára néhány nappal a cápatámadások előtt látták Florida partjainál, a helyzetet vizsgáló tudósok úgy vélik, hogy a melegebb hőmérséklet csökkenése, amely enyhíti a torkolatokból érkező édesvíz-áramlást, sokkal valószínűbb ok.

Ha mi is olyan területen nyaralunk, ahol cápák lehetnek a vízben, a következő óvintézkedéseket tehetjük:

  • Maradjunk csoportokban, amikor a vízben vagyunk
  • Ne menjünk túl messzire a parttól felügyelet nélkül
  • Ne menjünk be a vízbe szürkületkor vagy alkonyatkor, amikor a cápák a legaktívabbak
  • Maradjunk távol a víztől, ha vérzünk
  • Ne viseljünk fényes ékszereket a vízben, mert a napfényben visszatükröződő halpikkelyeknek tűnhetnek
  • Kerüljük az olyan területeket, ahol a csalihalakról ismert, hogy összegyűlnek
  • Ne viseljünk élénk színű fürdőruhát
  • Legyünk éberek, ha homokzátonyok közelében úszunk, mivel a cápák is szívesen úsznak ott.

(Travel)

Nyitókép: Shutterstock