Reptéri ellenőrzés

Nem is gondolnád, de ezekért is megállíthatnak a reptéri ellenőrzésnél

Egy utazásra készülve könnyen előfordulhat velünk is, hogy bizonyos utazási szabályokról megfeledkezünk, esetleg nem is vagyunk tisztában azokkal. Végül is a reptér csak egy állomása annak a hosszú utazásnak, amely oda vezet, ahová megyünk. Fontos azonban tisztában lennünk azokkal a dolgokkal, amikért akár órákon át visszatarthatnak bennünket a reptéri ellenőrzésen.


Érvénytelen vagy sérült okmányok

A hivatalos okmányokra vonatkozó előírások légitársaságonként és országonként eltérőek. Ahhoz, hogy gond nélkül felszállhassunk a járatunkra, az okmányaink nem lehetnek lejártak, sőt sok esetben a lejárat előtt egy megadott ideig még érvényesnek kell lenniük a repülés idejét tekintve.

A legjobb, ha háromszorosan ellenőrizzük az útlevél és a vízum érvényességi irányelveit, mielőtt a repülőtérre indulunk. Az olyan országok, mint Thaiföld, Nepál és Törökország például hat hónapos érvényességi időt írnak elő az útlevélnek a beutazástól számítva, míg az Európai Unió legtöbb országában három hónapot, Új-Zélandon pedig a tervezett indulási dátumtól számított egy hónapot.

Tiltott tárgyak a poggyászban

Sokan tévesen azt feltételezik, hogy nem szállítanak illegális dolgokat. Ez azonban minden országra mást jelent. A tiltott tárgyak ugyanis a pornográfiától kezdve a lőfegyverekig terjednek. Minden országnak van egy kijelölt listája a tiltott és korlátozottan szállítható tárgyakról, melyek között van, ami garantáltan meglep.

India például megtiltja, hogy olyan térképeket és irodalmat szállítsunk, amelyeken India külső határai helytelenül vannak feltüntetve. Japán tiltja azokat a könyveket, rajzokat, faragványokat és minden más olyan tárgyat, amely árthat a közbiztonságnak vagy az erkölcsnek. Dubai tiltja a főtt és házi készítésű élelmiszerek szállítását.

Bár sok légitársaság a honlapján felsorolja a tiltott árucikkeket, a legjobb, ha az egyes országok vámügyi weboldalain tájékozódunk a legfrissebb információkról.

Túl sok készpénz vagy be nem jelentett értéktárgyak

A legtöbb országban, így az Egyesült Államokban is, be kell jelenteni vagy értesíteni kell a kormányhivatalnokokat, ha nagy mennyiségű - többnyire 10 000 dollárnál nagyobb - készpénzzel vagy ennél több értékű tárgyakkal lépünk be az országba vagy hagyjuk el azt. Az ékszerek, a luxusruházat és még az elektronikai cikkek is megfelelnek ennek a követelménynek.

Dél-Afrikában és Kanadában, már az utazás előtt kitölthetjük a nyilatkozattételi űrlapokat, így megkímélhetjük magunkat a bírságoktól és a reptéri várakozástól.

Vényköteles gyógyszerek

2022-ben a Nemzetközi Kábítószer-ellenőrzési Hivatal közzétette az ellenőrzött anyagokat tartalmazó gyógyszerekkel kapcsolatos utazási szabályok listáját, de ez korántsem teljes. Ha bármilyen gyógyszerrel tervezünk utazni, meg kell győződnünk arról, hogy az összetevők engedélyezettek-e az adott országban, ahová utazunk. Egyesek orvosi igazolással engedélyezettek, mások viszont teljesen tiltottak.

Bármilyen befolyásoltsággal történő repülés

Meginnál egy-két felest a reptéren utazás előtt? Jobb, ha kétszer is meggondolod. Ha a légiutas-kísérő személyzet úgy gondolja, hogy túl sokat ittál, és veszélyt jelenthetsz magadra vagy másokra a repülés során, akkor előfordulhat, hogy nem engednek felszállni a gépre és így a reptéren maradsz.

Ráadásul azt is érdemes észben tartani, hogy az alkoholfogyasztás szigorúan tilos egyes országokban, ahol őrizetbe vagy börtönbe kerülhetünk az alkoholos befolyásoltság miatt.

Nyitókép: Shutterstock

(BBC)