Egy nő próbálja összecsukni a bőröndjét

Eltörlik a repülőre felvihető folyadék 100 ml-es limitjét — mi a csapda?

Utazás előtt a legnagyobb gondot mindig a csomagolás jelenti. Az eddigi években maximum 100 ml folyadékot lehetett felvinni a repülőkre, így mini kiszerelésű sminkeket és hajápolási termékeket kellett beszerezni. Ez az extra stresszhelyzet a jövőben megszűnhet egy új változtatásnak hála.


A 100 ml-es repülőtéri folyadéklimitet 2006-ban határozták meg általános normaként. Erre azért volt szükség, mert akkoriban egy utas robbanószert akart készíteni a felvitt anyagokból. Az esetet sikeresen megakadályozták, óvintézkedésként pedig maximalizálták a felvihető folyadékmennyiséget.

Ez egészen idáig mindenhol érvényes volt. Nemrég viszont az Egyesült Királyság kormánya minden repülőterének határidőt adott a modernebb ellenőrző rendszerek beüzemelésére. Ezeknek köszönhetően a limit felső határa 2 liter lesz a továbbiakban. Így megspórolhatjuk a túlárazott mini kiszerelések árát és normális mennyiséggel utazhatunk.

„Az Egyesült Királyság repülőtér-üzemeltetőinek ez a beruházása a következő generációs biztonságba nagy előrelépést jelent az ország légi közlekedése számára, és a világ legjobbjaihoz fog felzárkózni. Ez megkönnyíti az utazást az királyság repülőterein, és magát a légi közlekedést is kellemesebbé teszi”

— mondta Christopher Snelling, a repülőtér-üzemeltetők szövetségének politikai igazgatója.

Egy n\u0151 csomagol a b\u0151r\u00f6ndj\u00e9be

Fotó: Shutterstock

Mindezeken felül az új rendszereknek hála az ellenőrzés során sem kell majd elővenni az elektronikus eszközöket. A korszerűsítés feltehetően 2024 júniusára fejeződhet be, tehát egyelőre még nem kell minden felhalmozott mini terméktől megszabadulni.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a változtatások nem mindenhol lesznek érvényben. A bejelentés egyelőre csak az Egyesült Királyság repülőtereit érinti — olvashatjuk a Glamour cikkében. Az írországi Shannon repülőtéren már bevezették a rendszert, illetve hasonló módosítások léptek érvénybe például az Amszterdam-Schiphol repülőtéren és néhány helyen Amerikában is.

Nyitókép: Shutterstock