Ezeket az ételeket nem illik fogyasztani repülőn
A repülőgépen felszolgált ételek nem mindig étvágygerjesztőek, ezért sok utas inkább magával viszi saját harapnivalóját, minthogy bátran vállalja, amit a légitársaság felszolgál. Ez azonban nem biztos, hogy a leggondosabb dolog. De milyen szabályok vonatkoznak az ételek fedélzetre vitelére?
Jo Bryant etikett-szakértő nemrég az Express-en megosztotta az ezzel kapcsolatos szabályokat.
„A legfontosabb, hogy az embereknek a lehető legjobban érezzék magukat: Az utastér szűkössége és a korlátozott légáramlás miatt a bűzös ételek határozottan nem jöhetnek szóba. Ha a légitársaság által felszolgált ételek különösen erős szagúak, akkor az nem az utasok kezében van, de büdös szendvicseket vagy gyorséttermi ételeket felvinni a fedélzetre tapintatlanság és önzőség.”
Bármennyire is csábító az a McDonald's a reptéri kapu mellett, az utasok jobban teszik, ha megeszik a gyorsételt, mielőtt felszállnak a gépre.
A felmelegített étel az egész repülőgépet bűzbe boríthatja, és az utasok nem lesznek népszerűek, ha ilyet visznek fel a fedélzetre. A csomagolt rágcsálnivalók, például a müzliszeletek sokkal jobb választásnak bizonyulnak Bryant szerint.
De miért olyan taszítóak a repülőgépes ételek sokak számára? Bármilyen furcsán hangzik is, az ételek íze gyakran más a levegőben.
Rosie Panter, a dealchecker nevű oldal utazási szakértője elmondta, hogy a száraz levegő és az utastérben lévő nyomásváltozás kombinációja körülbelül 30 százalékkal csökkentheti az ízlelőbimbóink érzékenységét az édes és sós ételek iránt, ami azt jelenti, hogy a repülőn és a földön készült ételek íze merőben eltérő lehet.
„A légitársaságok köztudottan túlfűszerezik az ételeket, hogy ezt kiszolgálják, ami megmagyarázza, hogy a tonhalas majonéznek miért más az íze járatról járatra.”
A paradicsomlé gyakran különösen jó ízű a levegőben. Jo megosztotta a hosszú távú repülőutak során az ülés hátradöntésére vonatkozó szabályait is, valamint azt is, mikor illik az utasoknak sorban állni, hogy felszállhassanak a gépre.
Nyitókép: Shutterstock