3 dolog, amit a légiutas-kísérők szerint soha nem szabad enni-inni a repülőn
1. Csapvíz, kávé, tea
„Soha nem ittam csapvizet. A kávét és a teát csapvízzel készítik, ami a repülőgép víztartályaiból származik. Ha kávét akarsz, vedd meg a terminálon, [és] ha koffeinre van szükséged, kérj egy kólát vagy egy Pepsit”
– nyilatkozta Sue Fogwell a Travel + Leisure-nak, aki 22 évig repült.
A repülőgépek víztartályai köztudottan piszkosak. Az az amerikai környezetvédelmi hivatal, az Environmental Protection Agency (EPA) 2004-es, 158 repülőgépen vett mintája szerint 13 százalékuk tartalmazott kólibaktériumot, kettő pedig veszélyes E. coli-szintet mutatott ki.
2. Gázkeltő ételek
A légnyomás repülés közben változik, és ez jó dolog, mert segít nekünk kényelmesen lélegezni 9 kilométer magasan a levegőben. De a gyomrunknak is okozhat egy kis kellemetlenséget. Josephine Remo, egykori legénységi tag, aki hét évig repült, azt javasolja, hogy kerüljük a gázképző ételeket.
„A repülőn a légnyomás változása megzavarhatja a gyomrodat. Ez különösen akkor igaz, ha hetente többször utazol, amikor már nagy különbséget kezdhetsz érezni. Emiatt mindig kerülöm az olyan ételek fogyasztását, amelyektől felpuffad a gyomrom és még jobban kitágul. Ilyen ételek például a hagyma, a kelkáposzta, a bab, a vörös hús, a lencse, a glutén és a brokkoli”
Hozzátette, jó ötlet lehet, ha távol tartjuk magunkat a szénsavas italoktól, amelyek szintén gyomorbántalmakat okozhatnak a levegőben.
3. Bloody Mary
Bár tudományosan bizonyítottan jobb íze van az égben, de a nagyon magas nátriumtartalma miatt érdemes kerülni a fogyasztását Fogwell szerint.
A túl sok só fogyasztása puffadást és további kiszáradást is okozhat. Amikor a túl sok nátrium kibillenti a szervezetet és a veséket az egyensúlyából, a szervezet kiszárad. Ebben az időszakban a szervezet vizet von el a sejtekből. Ennek leküzdésére több vizet kell innunk, mert az segít semlegesíteni a nátriumot és rehidratálni a sejteket az egész testben.
Fotó: Shutterstock
Nyitókép: Shutterstock