légiutas-kísérő egy pohár bort ad át egy utasnak a repülőn

Ha ezt a 7 italt választod a repülőgépen, jól jársz

Semmi sem hasonlítható ahhoz az első korty italhoz, amikor elhelyezkedsz a repülőn. De az, hogy melyik mellett dönts, kihívást jelentő feladat lehet. Az alábbiakban táplálkozási szakértők osztják meg, hogy mi történik valójában az ízlelőbimbóinkkal fenn a magasban.


Befolyásolja a repülés az ízlelésünket?

A repülőgépes ételek híresek arról, hogy különösen ízetlenek, de az ételek ízéhez inkább a saját szervezetünknek van köze. Dr. Thivi Maruthappu, táplálkozási szakértő elmondja, hogy a repüléssel kapcsolatos összes külső tényező hatással lehet arra, hogy hogyan érzékeljük az ízeket, ugyanis a kabinnyomás és az alacsony páratartalmú környezet kevésbé érzékennyé teszi az ízlelőbimbóinkat.

A száraz környezet hatással lehet a száj és az orr nyálkahártyájára, csökkentve ezzel az ízlelés és a szaglás képességét. A nagy magasságban uralkodó alacsonyabb légnyomás szintén hatással lehet az ízérzékelésre − az édes és sós ízek kevésbé hangsúlyosak, míg a keserű, savanyú és fűszeres ízeket nem befolyásolják.

Ne feledd, hogy minél hosszabb a repülőút, annál jelentősebb a kabinnyomás és az alacsony páratartalom hatása az ízlelőbimbókra. Tehát ha a repülés során korábban iszunk, mint később, az jobb ízélményt nyújthat − mivel idővel kiszáradunk, ízlelőbimbóink kevésbé lesznek hatékonyak. Na és hogy mit érdemes fogyasztanunk? Lássuk!

​1. Bloody Mary

Hozzávalók: paradicsomlé, Tabasco, Worcestershire-szósz, vodka

A Bloody Maryről már régóta ismert, hogy a repülőn rendelhető legjobb koktél. Ütős, tele van ízekkel, és egy fűszeres ütés is csiklandozza az ízlelőbimbókat.

​2. Gin és tonik

Összetevők: gin, tonik víz, citrom szelet

A keserűségéről ismert gin-tonik fogyasztása potenciálisan az egyik legkedvezőbb választás lehet egy repülőút során. Keserű íze a megváltozott légnyomásban kevésbé lehet hangsúlyos, hatékonyan legyőzve a tompított ízérzetet.

​3. Moscow Mule

Hozzávalók: gyömbérsör, vodka

A gyömbérsör alapú Moscow Mule egy kellemes kis rúgást adhat. A gyömbérsörnek ez a pezsgése a gyömbér fűszeres utóízével keveredve segíthet abban, hogy ezt az italt jobban érezzük, mint más, szelídebb lehetőségeket.

​4. Mimosa

kokt\u00e9l a rep\u00fcl\u0151n

Fotó: Shutterstock

Összetevők: Pezsgő vagy prosecco, narancslé

Ezt könnyen elkészítheted magadnak, és hozzátesz az utazás ünnepi hangulatához. Rendelj egy pohár pezsgőt (a buborékok segítenek az ízlelőbimbók stimulálásában), és tölts bele egy kis pikáns narancslét − a gyümölcslé savassága segít az ízesítésben.

5. Jalapeño Margarita

Hozzávalók: tequila, lime, jalapeño, cukorszirup

A jalapeño csípőssége segíthet, hogy az ízlelőbimbóid felébredjenek. Vigyél magaddal néhány jalapeñót, és a repülőn készíts egy gyors cukorszirupot. Párosítsd umamiban gazdag ételekkel.

​6. Wasabi Martini

Hozzávalók: vodka, citromlé, cukorszirup, wasabipaszta

Ez az ital segíthet kitisztítani az orrjáratokat. A fűszeres ízek az édes vagy savas ételek mellett hangsúlyosabb ízűek lehetnek.

​7. Bor

A bor mindig jó kísérője az ételeknek. Ha összetett és rétegzett ízvilágú ételeket próbálunk választani, a bor fogyasztása lehetővé teszi, hogy fokozd az élvezeteket.

Nyitókép: Getty Images

Forrás: Condé Nast Traveler