feltolt napellenző a repülőn

​Te tudod, miért kell nyitva tartani fel- és leszálláskor a napellenzőket a repülőn?

Ha te is gyakran teszel meg nagyobb távokat, biztos ismersz pár trükköt a repülőn. Bepakoltad a poggyászodat és elhelyezkedtél a legjobb ülésen a repülőn, utána már csak reméled, hogy minden simán fog menni.


De van egy dolog, ami minden egyes járaton megtörténik, és mégis sokan nem értik: amikor a légiutas-kísérő arra kér, hogy a felszállás és leszállás alatt tartsd nyitva a redőnyöket. Függetlenül attól, hogy nappal vagy éjszaka utazol, ezt az óvintézkedést már mindannyian megszoktunk.

És bár ez megzavarhatja az utolsó húsz perc alatti szundikálásodat, mielőtt megérkezel a célállomásodra, valójában nagyon egyszerű az oka.

A Flight Safety Foundation képviselője elmagyarázta, hogy az egésznek a biztonsághoz van köze − írja a Marie Claire.

Biztonsági szempontból a nyitott árnyékolók javítják a helyzetfelismerést. Például egy vészkiürítés során a légiutas-kísérőknek vagy az utasoknak ki kell látniuk, hogy eldönthessék, biztonságos-e kinyitni a vészkijáratot. Nem engedhetnek ki a szárny fölötti kijáraton kiküldeni, ha az adott oldalon lévő hajtómű még mindig működik vagy ég.

l\u00e1ny \u00fcl a rep\u00fcl\u0151 ablak\u00e1n\u00e1l

Fotó: Shutterstock

Ezért is kérik, hogy tegyük vissza az ülést függőleges helyzetbe, hajtsuk le a tálcát, és tegyük a táskákat az ülés alá vagy a fejtető fölötti rekeszekbe annak érdekében, hogy a folyosók és az üléssorok akadálymentesek legyenek, ha vészhelyzeti evakuációra lesz szükség.

Az FAA − a Szövetségi Légügyi Hivatal − szerint minden repülőgépet 90 másodpercen belül vagy annál rövidebb idő alatt kell evakuálni. Ezért, mivel kevesebb mint két perc áll rendelkezésre a repülőgép kiürítésére, a légiutas-kísérőknek biztosítaniuk kell, hogy a kijáratok szabadok legyenek, és az utasokat nagyon gyorsan biztonságba helyezzék.

Az ablakredőnyök kinyitása csak egy nagyon kis része a hosszú előkészítési folyamatnak. A fel- és leszállás kritikus időszaknak számít a légi közlekedésben, ezért kérnek minket arra, hogy nyissuk ki az ablakredőnyöket. Így abban a ritka esetben, ha valami baj történik, a dolgok előre készen állnak, így az utaskísérő személyzet könnyen evakuálhatja az utasokat.

Nyitókép: Shutterstock