A Joby Aviation repülő taxija

Közelebb járunk a repülő taxikhoz, mint azt hittük!

A sci-fi regények és filmek már évekkel ezelőtt megjósolták a repülő taxikat, viszont még mindig nem látunk egyet sem a fejünk fölött. A Joby Aviation modellje szerencsére folyamatosan rekordokat döntöget, így elképzelhető, hogy pár éven belül légi utakon indulhatunk munkahelyeinkre. Most például az eddigi legnagyobb repülési sebességet érte el ebben az iparban.


A vállalat már tíz éve dolgozik modelljén, de az igazi áttörést a 2020-as év jelentette számukra. Ekkor ugyanis a Toyota Motor Corp. 400 millió dollárt — majdnem 128 milliárd forintot — fektetett be a cég gyárának kialakításába. Ugyanebben az évben a Joby felvásárolta az Uber Elevate-et, valamint az Amerikai Egyesült Államok Légiereje is örömmel támogatta az elképzeléseiket. A tavalyi évben minden eddiginél nagyobb lendületet kaptak, mivel egyesítették erejüket a Reinvent Technology Partnersel.

A rengeteg befektetőnek, támogatónak és társvállalatnak hála a cég össztőkeértéke meghaladta a hat és fél milliárd dollárt.

Tavaly júniusban az S4 névre keresztelt repülő taxi túllépte a becsült 241 km-es hatótávolságot, és egyetlen töltéssel 248,8 km-t tett meg 77 perces repülés során. Ez egy hatalmas mérföldkő volt a találmány tervezésében, most pedig elérte azt a rekordsebességet, amelyre ez idáig egyetlen másik ilyen jármű sem volt képes.

A múlt pénteken végrehajtott tesztrepülés során 330 km/órás valós sebességgel haladt, amivel túlszárnyalta a korábban jósolt 322 km/órát. Eddig több ezer tesztrepülésen vetették már be a repülőt, ezek után pedig a tengerszint feletti magasság növelésére fognak törekedi.

A Robb Report cikke szerint a vállalat végső célja, hogy időt spóroljanak az embereknek a közlekedésben, és összekössék a kisebb településeket a nagyvárosokkal.

Nyitókép: Instagram/jobyaviation