Repülőgép ülései

Hátradönthetjük az üléseket a repülőgépen?

A repülések során felmerülő legmegosztóbb téma egyértelműen az ülések hátradöntése. Az utasok a legtöbb alkalommal ezen veszekednek egy-egy út során. De vajon szabad-e hátradönteni az üléseket a repülőgépen?


Az utóbbi időben több olyan videó is keringett az interneten, melyben utasok az ülés hátradöntésén veszekednek. De kinek van igaza? Annak az utasnak, aki felháborodik, ha rátolják az üléstámlát vagy annak az utazónak, aki szeretne kényelmesen pihenni, az ülése hátradöntésével? Etikett-szakértők válaszoltak a problémás kérdésre a HuffPost magazinjának.

Photo by Daniel McCullough on Unsplash
„Ez egy igen kényes téma és mind a két oldalon sok ember van” – mondta a HuffPostnak Diane Gottsman, a felnőttek viselkedésére szakosodott etikett szakértő.

Etikett szempontból van-e objektív helyes válasz arra a kérdésre, hogy hátradőlhetünk-e vagy sem?

Szóval hátradőlhetünk? 

„Az, hogy hátradöntjük-e az ülésünket, udvariassági tudatosság kérdése”

– magyarázza Jodi R.R. Smith, a Mannersmith Etiquette Consulting elnöke.

„Szeretnénk maximalizálni a kényelmünket anélkül, hogy másoknak kellemetlenséget okoznánk. Ez elég nagy kihívás manapság a repülőgépeken található egyre szűkülő üléseken.”

Egyesek azzal érvelhetnek, hogy ha olyan repülőjegyet vásároltak, amelynek ülése dönthető, akkor joguk van kihasználni ezt a funkciót. Tami Claytor etikett-tanár azonban úgy véli, hogy ez a mentalitás rávilágít egy fontos etikettszabályra:

„Csak azért, mert valamit megtehetsz, az még nem jelenti azt, hogy meg is kell tenned. Az etikett nem csak arról szól, hogy melyik villát használjuk - alapvető szinten arról szól, hogy másokra is gondolunk”

– mondta Claytor.

„Mint ilyen, az ülés hátradöntése és más kényelmének megzavarása sérti az etikett alapelvét.”

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a hátradőlés megfelelő lehet, és jobban megfelel az etikett normáknak. A legfontosabb, hogy vegyük figyelembe a járat, az utastársunk és saját egyéni körülményeinket.

„Egy rövid repülőút esetében a legudvariasabb az, ha felhajtva hagyjuk az ülésünket, hacsak nem győződtünk meg arról, hogy nem okoznánk kellemetlenséget a hátrahajtással”

– mondta Gottsman.

Tehát ha a mögöttünk lévő ülés üres, egész bátran hátradőlhetünk, amennyire csak akarunk. Azonban, ha ülnek mögöttünk, akkor próbáljuk meg a helyén tartani az ülés támláját a rövid járatokon.

grayscale photo of three person sitting inside airplanePhoto by Annie Williams on Unsplash

A szabályok kicsit mások a hosszú távú járatok esetében, amelyeken a fekvés sokkal megfelelőbb.

„Ha hosszú repülésről van szó, ésszerűtlen elvárni minden utastól, hogy ne tegyen meg mindent a kényelem érdekében”

– tette hozzá Gottsman.

„Az alvás fontos, és a fekvés elfogadható, különösen, mivel mindenki más is ugyanabban az időben fekszik.”

Nyitókép: Unsplash