Ez Földünk legritkább ásványa, melyből csupán egyetlen darab létezik

Ez Földünk legritkább ásványa, melyből csupán egyetlen darab létezik

Összesen 6000, a Nemzetközi Ásványtani Társaság által elismert ásvány van, melyek közt van egy, amely kilóg a sorból. Ez pedig azért van, mert a hihetetlenül ritka képződményből eddig a csodával határos módon mindössze csak egyetlen egyet találtak az egész bolygón.


Szinte elképzelhetetlen, hogy egy adott ásványi kőzetből csupán egyetlen ismert minta álljon rendelkezésre, hiszen még akkor is, ha egy ásvány csak egyetlen helyen jön létre, a képződmények nagyon könnyen feldarabolódhatnak és szétszóródhatnak nagyobb területen. Azonban ez a ritka kincs, a kyawthuit egyben maradt és nincs belőle még egy sehol az egész Földön, írja a Drive Magazine.

A kyawthuitot a Myanmari Mogok közelébben találták meg, a Nemzetközi Ásványtani Társaság (IMA) pedig 2015-ben ismerte el a mintát.

Bár a felfedezés előtt a tudósok már ismertek egy hasonló összetételű szintetikus vegyületet, ez a drágakő-darab mind a mai napig a kyawthuit egyetlen olyan formája, amely a természetből származik. A hihetetlenül ritka mintát jelenleg a Los Angeles megyei Natural History Museumban őrizik.

Az átlátszó, vöröses-narancsos színű példány súlya: 1,61 karát, vagyis 0,3 gramm.

Kémiai összetevői: bizmut, antimon, oxigén, és nyomokban tantált is tartalmaz.

Mind a bizmut, mind az antimon ritka fémnek számít, de az aranynál és az ezüstnél gyakrabban előfordulnak. Az oxigén pedig a földkéreg legnagyobb mennyiségben előforduló eleme, így a kyawthuit ritkasága sokkal inkább a keletkezésében, mint sem az összetevőiben rejlik.

Nyitókép: Photo by Conscious Design on Unsplash