Malacok egy farmon

Kínában már a mesterséges intelligencia klónozza a sertéseket

A klónozás kényes munkálatai közben a legtöbb próbálkozás kudarcba fullad, elsősorban az emberi tényezők miatt. Ennek orvoslására egy kínai kutatócsoport mesterséges intelligenciát kezdett programozni a feladatok elvégzésére. A lépés hamar elvezethet a kereskedelmi klónozás elterjedéséhez.


A Nankai Egyetem kutatói előálltak egy teljesen robotizált rendszer ötletével: a csapat mostanáig hét egészséges malacot hozott világra. A programot az úgynevezett sejtmag-átültetéses módszer elvégzésére tanították meg. Az előrelépésnek számító rendszer teljesen átveszi az emberi kéz által végzett klónozást, így a piacon hamar normává válhat az így előállított termékek.

Pan Dengke — az egyik kutató — elmondása szerint a mikroszkopikus sejtek fölött görnyedve eltöltött hosszú évek munkája hátproblémákat eredményezett a dolgozóknál, emellett az emberi hibák miatt nagyon sok próbálkozás végződött sikertelenül.

Ennek értelmében az automatizált rendszer számít a következő lépcsőfoknak az iparágon belül.

„A mesterséges intelligenciával működő rendszerünk képes kiszámítani a sejten belüli feszültséget, és úgy irányítani a robotot, hogy minimális erőt használjon a klónozási folyamat befejezéséhez, ami csökkenti az emberi kéz által okozott sejtsérüléseket"

mondta Liu Yaowei South China Morning Post cikkében.

Az élelmiszerbiztonság fontos pont Hszi Csin-ping kínai elnök napirendjében, elsősorban pedig a sertéshúsra szentel különleges figyelmet. Ennek oka, hogy az ország legnépszerűbb húsfajtájáról van szó, viszont a tenyésztésüket, tartásukat és feldolgozásukat végző gazdaság még mindig szenved a 2018-19-es afrikai sertéspestis óta.

A kutatók, valamint az ország tervei szerint az újfajta módszer jó minőségű és egészséges élelmiszert tud majd előállítani a lakosság számára, ezzel pedig a gazdaság is talpra állhat pár éven belül.