Vörös rúzst a kezében tartó nő

Aggasztja a közgazdászokat a rúzsvásárlások megnövekedett száma

Jelentős emelkedés tapasztalható a rúzseladásokban Németországban, ami a közgazdászok szerint akár rossz jel is lehet a gazdaságra nézve.

A megfigyelések szerint bizonytalan gazdasági környezetben jelentősen emelkedni szoktak a rúzseladások, melyet rúzsindikátornak neveznek. A Handelsblatt gazdasági lap egyik cikkében azt írja, hogy tavaly jelentősen növekedett a kereslet a rúzsra Németországban, mintegy 5 százalékkal, ez pedig rossz előjel lehet a német gazdaságra nézve.

A GfK piackutató szerint 2022-ben nyolcmillió fogyasztó vásárolt legalább egy rúzst Németországban, míg 2021-ben ez a szám kétmillióval kevesebb volt. A német rúzspiac legnagyobb szereplője, a Cosnova harmadával növelte a legkelendőbb, Essence márkája értékesítését tavaly, számol be róla a Haszon.

Az dekorkozmetikumok (arckrémek, szemhéjfestékek, körömlakkok) értékesítése is 16 százalékkal emelkedett tavaly az azt megelőző évhez képest Németországban, miközben korábban zsugorodott a piac. Emellett a fürdőhabokat, illatgyertyákat és testápoló krémeket forgalmazó Rituals wellnessmárkánál is keresletnövekedés volt tapasztalható.

A 2008-2009-es pénzügyi válság idején is a rúzseladások alakulása ellentétesen mozgott a német gazdaság teljesítményével, de a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után is jelentős növekedés volt megfigyelhető a rúzspiacon, valamint Amerikában az 1930-as években, a nagy gazdasági világválság idején.

A jelenséget a szakemberek többek között azzal magyarázzák, hogy amikor az emberek kevésbé akarnak nagyobb kiadásokba bocsátkozni, például pénzügyi és gazdasági nehézségekre számítanak, gyakran apró luxusvásárlásokkal kényeztetik magukat. Ezekben az esetekben a férfiak általában több parfümöt, a nők pedig nagyobb mennyiségű rúzst vásárolnak.

Egy másik magyarázat szerint a krízishelyzetben lévő emberek többet tesznek azért, hogy vonzóbbnak tűnjenek, mert így könnyebben találhatnak maguknak társat, aki nagyobb biztonságot nyújthat a nehezebb időkben.

A mostani növekedéshez hozzátartozik az is, hogy az előtte lévő, koronavírus-járvány időszakban a rúzseladások nagyjából 20 százalékkal csökkentek, és csaknem 13 százalékot zuhant a dekorkozmetikumok kereslete is, tehát nem voltak magasak a 20-as és 21-es bázisértékek.

Érthető, hogy a pandémia alatt jócskán csökkent a rúzsvásárlások száma, hiszen a kötelező maszkviselet és a home office következtében feleslegessé vált sokak számára a rúzshasználat. A szemfestékek kereslete ezzel szemben viszont megháromszorozódott egyes piacokon.

Nyitókép: Shutterstock