egy macska az ablakpárkányon ül

A macskák is imádják a SpaceX műholdas internetét – de egészen vicces okból

A SpaceX Starlink folyamatosan fejleszti műholdas internetszolgáltatását, ehhez pedig már több terminált is elhelyeztek adott helyszíneken. A cég beszámolói szerint minden a tervek szerint halad, viszont egy fontos elemet nem vettek be az egyenletbe, mégpedig hogy a kóbormacskák előszeretettel használják ki a tárcsák által leadott hőt úgy, hogy rájuk fekszenek.


A SpaceX internetszolgáltatása, a Starlink ígéretes számokat mutat annak ellenére, hogy még gyerekcipőben jár a program. 2021-ben 100 ezernél több terminált szállítottak, és az eredményeik folyamatos javulásról számolnak be. Ami folyamatos sikerüket beárnyékolja, az nem más, mint az ember egyik legkedvesebb háziállata: a macska. Egy nemrégiben közzétett képen egy Starlink antenna tárcsája látható, ami a talajjal egy szinten van beszerelve, és hó veszi körül. A fotó humorát az adja, hogy öt macska kuporog a szerkezet kis felületén.

A cég munkatársai szerint a beprogramozott hóolvasztó funkció lehet a magyarázat a háziállatok szokatlan helyválasztására, amit 2020-ban fejlesztettek ki és szereltek be a gépekbe. Céljuk ezzel a frissítéssel az volt, hogy a hóviharok során az antennákra telepedett extra réteg ne korlátozza az adatáramlást — olvashattuk a Gizmodo cikkében.

Másik népszerű magyarázat, amit adtak erre a jelenségre, hogy a macskák egész egyszerűen szemétkedni akarnak a vállalattal. Erőltetett magyarázatnak hangzik, de természetesen levezették az elképzelésüket egy Twitter-bejegyzésben:

"A macskáknak szabad hozzáférésük van fűtött házakhoz, ahova kedvük szerint jönnek-mennek. Saját elhatározásukból vannak ott (a tárcsán). Önként elhagyják a fűtött faházakat, hogy a tányéron aludjanak egy kicsit. Ez hőmérséklettől függetlenül mindig megtörténik, amikor süt a nap, mert a belső tányérmelegítő alulról melegít, a nap pedig felülről.”