
Új fajta, egészségesebb csokoládét gyárt Svájc
A kakaóbab felhasználása mellett mást is bevetnének az egészségesebb és fenntarthatóbb végeredmény érdekében.
A csokoládégyártás új, innovatív módszerét dolgozták ki az ETH Zürichi Szövetségi Főiskola svájci kutatói. Újításuk lényege, hogy a kakaóbab felhasználása mellett a kakaóhüvelyt is alkalmaznák a gyártásban, írja a haszon.hu.
A héjból a bab körüli rostos részekkel összekeverve édeskés, zselés anyagot nyernek ki, amely felválthatja a hagyományos cukrot a csokoládékészítésnél.
Az így kapott új termék előnye emellett, hogy magas rost-, valamint alacsonyabb telített zsír-tartalmú.
A Magyar Mezőgazdaság nevű lap szerint a módszerrel a kakaótermesztők is többet profitálhatnak, mivel a kakaóbab mellett a belső héjrészből készült szárított anyagot is értékesíthetik.
Fotó: Shutterstock
Az új módszerrel készített svájci csokoládé egyelőre nem érhető el széles körben, az ipari átállás és a szükséges infrastruktúra kialakítása is időbe telik.
Egy új kutatás szerint a mértékletes étcsokoládéfogyasztás jelentősen csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, valamint a sztrók kialakulásának kockázatát a mérsékletes étcsokoládé-fogyasztás.
„Az egészséges táplálkozási szokások megőrzése mellett a nem túlzásba vitt étcsokoládé fogyasztása jót tehet az egészségünknek. Olyan előnyei vannak, mint a szív egészségének javítása, amit a benne található flavanoloknak köszönhet. Ezek a flavonoidok egyik típusa, amelyekről köztudott, hogy antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. A vegyületek elnyelhetik a sejtek anyagcseréje során keletkezett káros szabad gyököket. Emellett csökkenthetik az inzulinrezisztenciát, megakadályozhatják a cukorbetegség kialakulását, nem utolsó sorban növelhetik az erek rugalmasságát, aminek hatására csökkenhet a vérnyomás”
–idézi a haszon.hu a kutatókat.
Az összesen 8 éven át tartó kutatásban nagyjából 20 ezren vettek részt. Azoknál, akik naponta átlagosan 6 gramm csokoládét fogyasztottak a vizsgálat ideje alatt, átlagban 39 százalékkal alacsonyabb volt a szívroham és a sztrók kockázata.
Bár a tanulmány nem tett különbséget a tej- és az étcsokoládé között, a tudósok szerint az utóbbi az egészségesebb választás, hiszen nem igazán tartalmaz hozzáadott cukrot és adalékanyagokat.
Nyitókép: Shutterstock