Arcára krémet kenő nő

Új szabályozást vezet be az EU a  retinollal kapcsolatban

A retinol az elmúlt évtized egyik legfontosabb bőrápolási terméke. Az öregedésgátló és akne elleni kezelések gyógyírjaként üdvözölt retinolos termékekhez ma könnyen hozzájuthatunk, de lehet, hogy az Európai Unió új szabályozása miatt mindez megváltozik?


Új „retinol tilalmi” szabályok

A 2024 végén és az azt követő 36 hónapban életbe lépő szabályok megváltoztathatják a bőrápolási termékkel kapcsolatos vásárlási szokásokat, a legtöbbünk számára azonban ez valószínűleg nem jelent nagy átalakulást.

Az EU által bevezetett új szabály nem tilalom, hanem lényegében az EU úgy döntött, hogy korlátozza a retinol koncentrációját, amelyet bőrgyógyász vagy bőrgyógyászati szakértő útmutatása nélkül vásárolhatunk szabadon.

A 2024 végén életbe lépő új szabályok értelmében 0,3%-os lehet a maximális retinol-koncentráció az arc- és kézápoló termékeknél és 0,05%-ot a testápolóknál, mondta el Dr. Catriona Maybury, bőrgyógyász szakorvos a brit Marie Claire-nek.

Ennek az az oka, hogy biztonságosabbá tegyék a retinolt a fogyasztók számára, és minimalizálják az olyan nem kívánt mellékhatásokat, mint a bőrpír, a hámlás és a napfényre való fokozott érzékenység.

Köztudott, hogy a retinol egyike azoknak az összetevőknek, amelyek irritálhatják a bőrt, ha helytelenül használják vagy túl gyorsan vezetik be a bőrápolási rutinba. Az új rendeletek célja segíteni a felhasználóknak a nemkívánatos mellékhatások elkerülésében.

Emellett az új irányelvek megakadályozzák az A-vitamin „túladagolásának” elméleti kockázatát, az étrendből, valamint a kozmetikumokból bevitt teljes adaggal összefüggően. Az EU által hozott új rendelet indoklása szerint a túl sok A-vitamin olyan egészségügyi problémákat okozhat, mint a májkárosodás, és a nagyon magas szint károsíthatja a magzatot a várandós nőknél.

Az intézkedés célja a helyi retinoidokat szakmai útmutatás nélkül használó fogyasztók kockázatának minimalizálása, magyarázza Dr. Alexis Granite londonibőrgyógyász.

„Valószínűleg túlzás, mivel viszonylag minimális mennyiséget veszünk fel a bőrápolásban ahhoz képest, amit az étrendünkből kapunk. Ráadásul az a tény, hogy a márkáknak három évük van arra, hogy megváltoztassák a formuláikat, szintén megnyugtató – ha valós veszély állna fenn, valószínűleg gyorsabb intézkedésre lenne szükség”

– tette hozzá.

A vény nélkül kapható koncentrációkra vonatkozó korlátozások mellett ezek az új szabályozás a csomagolások frissítését is megkövetelik a márkáknál, hogy egyértelműen jelöljék, ha az A-vitaminnal kapcsolatos vegyületek, például a retinol, megtalálhatók a termékeikben, így segítve a fogyasztókat abban, hogy mennyit visznek fel a bőrükre.

Nyitókép: Shutterstock