A Szaturnusz

Egy titkos hold maradványai rejtőzhetnek a Szaturnusz gyűrűjében

Mitől a Szaturnusz az egyik legkülönösebb bolygó a Naprendszerben. Elsősorban gyűrűje, illetve érdekes, eddig megmagyarázatlan dőlésszöge miatt. Egy kutatócsoport új eredményei mindkettő kialakulására egyértelmű választ adhatnak. Egy hatalmas, ismeretlen hold maradványai rejtőzhetnek az égitest közelében.


Az MIT csillagászaiból álló csapat azt gyanítja, hogy egykoron volt egy hatalmas hold a Szaturnusz mellett, ami megsemmisült, darabjaiból pedig kialakultak a bolygó gyűrűje. A tanulmányukban leírt kutatásban Chrysalis néven illették a szóban forgó rejtélyes objektumot.

Ez a kutatás nem csak a porfelhőből álló gyűrűk kialakulására ad választ, hanem a bolygó minden mástól eltérő, 26,7 fokos dőlésszögére is. A szakértők meglátásai alapján ez a bizonyos hold akkora lehetett, mint a Szaturnusz jelenleg létező három holdja közül a legnagyobb, vagyis az Iapetus.

Az elmélet úgy szól, hogy a Chrysalis 160 millió évvel ezelőtt túl közel került gazdabolygójához, közben pedig elpusztította magát. Ez a katasztrofális esemény elég energiát fejthetett ki ahhoz, hogy végleg megváltoztassa az égitest dőlésszögét.

Ez történne, ha a Földnek is lennének gyűrűi:

Ahhoz, hogy erre a következtetésre jussanak, a kutatók a Cassini rendkívül közeli elrepülése során gyűjtött gravitációs adatokat használták fel a Szaturnuszon belüli tömegeloszlás modellezésére.

Bár ez a magyarázat több rejtélyre is válaszul szolgál, mégis további kutatások szükségesek a bizonyítására. Jack Wisdom, az MIT bolygótudományok professzora így nyilatkozott a témában:

„Ez a hold sokáig szunnyadt, majd hirtelen aktívvá vált és létrejöttek a gyűrűk. Ez egy elég jó történet, de mint minden más eredményt, ezt is meg kell majd vizsgálniuk másoknak.”

Nyitókép: Unsplash/NASA

Forrás: Futurism