Egy mosolygó lány felugrik a levegőbe

Rád is igaz? Ez a személyiségjegy boldogabbá teszi az embereket

Mi a boldogság titka? Egy tanulmány most egy olyan személyiségbéli sajátosságra bukkant, ami sokkal nagyobb boldogságszinttel jár együtt hosszabb, illetve rövidtávon is. Alábbi cikkünkben ennek a kutatásnak az eredményeiről beszélünk.


A kutatást 545 ember bevonásával végezték. A munkálatok során a résztvevőket az önkontrolljukról, a boldogságszintjükről és a döntéseik meghozataláról kérdezték. Végeredményként a szakértők megállapították, hogy a magasabb önkontrollal rendelkező személyek átlagosan boldogabbak, mint mások.

Ennek oka, hogy pozitívabban állnak az élethez, közelednek a potenciálisan jutalmazó helyzetekhez és elérik ambícióinkat. Mivel könnyebben elérhető célokat állítanak maguk elé, könnyebben és gyorsabban eljutnak kívánt eredményig, így elégedettebbek a teljesítményükkel, mint azok, akik távlati, nehezebben kivitelezhető terveket szövögetnek.

„A magasabb önkontrollal rendelkező egyének nem csak abban a tekintetben boldogabbak, hogy nagyobb életelégedettséget tapasztalnak, hanem abban is, hogy nem kell olyan gyakran önszabályozásra szorulniuk, mint gondolnánk"

— olvashatjuk a kutatók meglátását a PsyBlog cikkében.

Ennek értelmében kevesebbet küzdenek belső démonjaikkal, mert könnyebb számukra az erényesebb döntést meghozni.

Egy nevet\u0151 p\u00e1r a f\u00f6ld\u00f6n \u00fclve

Fotó: Unsplash/Priscilla Du Preez

A szakértők emellett egy másik lényeges előnyt is megneveztek a magasabb önkontrollal járó személyiség mellett. Megállapították, hogy ez a tulajdonság magasabb iskolai végzettséggel és jobb egészségügyi állapottal jár együtt.

Mivel kisebb valószínűséggel találkoznak motivációs konfliktusokkal, így kevesebbszer kerülnek olyan helyzetbe, ahol elkerülésorientált stratégiákat kellene alkalmazniuk a kísértéseknek vagy vétkeknek való ellenállás, illetve az azokkal szembeni fellépés érdekében. Ehelyett megközelítésorientált módszereket követnek a személyes ambícióik aktualizálása céljából.

Sokan azt hihetnék, hogy a nagyobb önkontroll boldogtalansághoz vezet, hiszen az ilyen személyek szigorúbb szabályok közé szorítják magukat a mindennapi életben. Joggal lehet feltételezni, hogy ezáltal a spontán helyzetekből adód szórakozást tagadják meg maguktól. Valójában viszont az eredmények azt mutatják, hogy kevés időt töltenek önszabályozással.

Mindent egybe véve a nagyobb önkontrollal bíró emberek hosszú- és rövidtávon is boldogabbak az átlagnál.

Nyitókép: Unsplash/Priscilla Du Preez