Egy új szupernóva hónapokig világíthat az égen – ez az oka

Egy új szupernóva hónapokig világíthat az égen – ez az oka

Nemrégiben egy óriási csillag (M101) felrobbant, és a fénye még hónapokig megfigyelhető lesz, nemcsak a profi, hanem az amatőr távcsövekkel is.


Az SN 2023ixf néven emlegetett szupernóvát először egy japán csillagvadász Koichi Itagaki vette szemügyre május 19-én. Ezt a megfigyelést nem sokkal később a hivatalos szervek is megerősítették, ugyanis a NASA szerint a kaliforniai Zwicky Tranziens Létesítmény csillagmegfigyelői is észlelték a kozmikus robbanást, sőt még felvételt is készítettek róla.

Úgy tűnik, hogy az általunk nem teljesen értett okok miatt a masszív csillagok életük végén megrázkódnak, és a külső rétegeiket az űrbe taszítják. Egyszerűen túl nehéz tetten érni egy csillagot, mert a legtöbbjük túl messze van, vagy nem találjuk meg a szupernóvát elég korán. Ez a szupernóva azonban sokat fog tanítani nekünk

– tweetelte Andy Howell, a Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i professzora és a Las Cumbres Obszervatórium csillagásza.

Ez is érdekelhet: Két vízben gazdag exobolygót találtak egy közeli csillag körül

A csillagászok ezután hozzátették, hogy a kozmikus robbanás vitathatatlanul egy II. típusú szupernóva, amely akkor következik be, amikor egy hatalmas csillag magja hirtelen összeomlik, mivel elfogy az „üzemanyaga”, és képtelen ellensúlyozni a saját gravitációját.

Külön érdekesség, hogy a NASA szerint a robbanás az elmúlt öt évben látott legközelebbi szupernóva.

Mivel az objektum viszonylag közel van és kozmikus mércével mérve szinte még gyerek, a szakemberek mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél alaposabban megvizsgálhassák a jelenséget.

Forrás: Futurism

Kép: Shutterstock