Anna királyi hercegnő, Károly király, illetve Vilmos és Harry hercegek

A királynő büszke lenne: így írt történelmet Anna hercegnő

II. Erzsébet királynő előtt az egész Egyesült Királyságban tartanak különböző megemlékezéseket, hogy a nép leróhassa tiszteletét. A skóciai Edinburgh-ban tartott virrasztásán többek között Anna hercegnő is részt vett, aki a napokban történelmet írt egy különleges tettével.


A királyi gyászidőszak keretein belül tartott hercegi virrasztáson a hagyományok szerint kizárólag az uralkodó család férfi tagjai vehetnek részt. Éppen ezért volt szokatlan, egyben pedig történelmi jelentőségű, hogy II. Erzsébet egyetlen lánya, Anna hercegnő is ott lehetett testvéreivel ezen a szertartáson.

A Szent Giles katedrálisban került sor erre az eseményre, a hercegnő pedig mintegy 10 percig állt testvérei — III. Károly király, illetve András és Eduárd herceg — mellett.

A rokonokat a Íjászok Királyi Társasága kísérte, akik a temetésig éjjel-nappal védik a koporsót.

Hercegi virrasztásra utoljára 2002-ben került sor, amikor a családtagok az anyakirályné koporsója mellett sorakoztak fel. Akkor Erzsébet királynő fiaihoz Margit hercegnő fia, David Armstrong Jones csatlakozott. Azt megelőzően a királynő nagyapjának, V. György király tiszteletére végezték el 1936-ban.

Akkor VIII. Eduárd király, Albert herceg, Henrik herceg és György herceg voltak jelen — írja a Marie Claire.

Anna hercegnő az eddigi életében nem most írt először történelmet. Egy korábbi cikkünkben lehet olvasni a nem mindennapi karrierjéről, illetve azokról az eredményekről, melyeket hercegnőként elért.

A virrasztás csak egy a protokoll szerint haladó gyászidőszak pontjai közül. A 72 éves hercegnő például a királynő koporsója mögött állt vasárnap a balmorali kastélyból Edinburgh-ba tartó út során is. A koporsó jelenleg a Buckingham-palotában van, ahova a következő napokban feltehetően több ezren látogatnak majd el leróni a tiszteletüket.

A temetésre szeptember 19-én, hétfőn kerül majd sor.