Analitikát elemző nő. Diagram grafikon információ digitális képernyőn.

Először fordul elő, hogy a nők jobban teljesítenek a férfiaknál a tőzsdén

Az új adatok azt mutatják, hogy rekordmennyiségű nő fektet be a nyugdíjalapján kívül, és nagyon lenyűgöző hozamokat érnek el.

A befektetést sokáig a férfiak világának tekintették, amitől a nők történelmileg távol maradtak. Ennek eredményeképpen a nők vagyongyarapodása elmaradt a férfiakétól, és sok nő közel sem olyan felkészülten vonul nyugdíjba aanyagilag, mint férfi társai.

Úgy tűnik, most végre fordul a kocka. A Fidelity új, Nők és a befektetés című tanulmánya ígéretes változásokat mutat be. A legizgalmasabbak közé tartozik néhány alább bemutatott:

  • A nők rekordszámban fektetnek be. A nők kétharmada (67 százalék) a nyugdíj- és vészhelyzeti alapokon kívül felhalmozott megtakarításait már a tőzsdén fekteti be. Ez a szám 50 százalékos növekedést jelent azóta, hogy a Fidelity 2018-ban először kezdte el végezni ezt a bizonyos tanulmányt.
  • Tavaly nyár óta 43 százalékkal nőtt a nők által nyitott új lakossági befektetési számlák száma.
  • A legérdekesebb adat mind közül: amikor a nők befektetnek, lenyűgöző eredményeket látnak. A Fidelity több mint 5 millió ügyfelének az elmúlt 10 év során végzett elemzése szerint a nők átlagosan 40 bázisponttal jobb teljesítményt értek el férfi társaiknál. Más szóval, a nők magasabb hozamot érnek el befektetéseikből, mint a férfiak.

Hogyan jutottunk el idáig?

Mit jelent ez hosszú távon a nők jólétére nézve, és hogyan tovább. Ezekről kérdezte a Real Simple nevű oldal Lorna Kapustát, a Fidelity női befektetőkért és ügyfélkapcsolatokért felelős vezetőjét.

A Fidelity 2018-ban kezdte észrevenni, hogy a nők egyre inkább kezükbe veszik a pénzügyeiket. Úgy tűnt, hogy minden generáció nő tagjai valamiféle gazdasági és oktatási pályára léptek, amely hónapról hónapra és évről évre erősödik, mondja Kapusta. Figyelemre méltó az is, hogy ez a pénzügyi elkötelezettség és növekedés még egy olyan globális világjárvány idején is fokozódott, amely aránytalanul nagy mértékben érintette a nőket a pénzügyi stressz, a munkahelyi biztonság, valamint az élet és a családgondozás mindennapi követelményei szempontjából.

Valójában úgy tűnik, hogy az elmúlt két év eseményei erőteljes katalizátornak bizonyultak, amely még több nőt ösztönzött arra, hogy a pénzügyeket elsődleges prioritássá tegye, beleértve a vésztartalékok létrehozását, a pénzügyi tervek elkészítését vagy frissítését, sőt a megtakarítóból befektetővé válást is.

A Fidelity szerint az elmúlt évben egyre nagyobb elkötelezettséget tapasztalt az ügyfélkörében a megtakarítások és befektetések iránt. Ez különösen a nők körében jelentette azt, hogy rekordmagas, átlagosan 9,2 százalékos arányban fizettek be munkahelyi megtakarítási számlákra.

„A 2018-ban tapasztalt lendület a világjárvány miatt felgyorsult. Ez mindenkinek lehetőséget adott arra, hogy visszalépjen egy kicsit, és átgondolja a prioritásait."

Mit jelent mindez a nők hosszú távú jólétére nézve?

Ez a gondolatmenet magában foglalta azt is, hogy a nők felismerték, hogy azt akarják, hogy a pénzük aktívan pénzt termeljen, és segítse őket céljaik elérésében. Ugyanakkor az a váltás, hogy sokan közülünk először dolgoznak otthonról, lehetőséget teremtett arra, hogy időt töltsenek a befektetéssel, a személyes pénzügyekkel és egyebekkel kapcsolatos tanulással, tette hozzá Kapusta. A világjárvány ideje alatt például 37 százalékkal nőtt a Fidelity tanácsadását igénybe vevő nők száma.

Az a tény, hogy ma már nők tömegei fektetik be aktívan a pénzüket, ahelyett, hogy megtakarítási számlán tartanák (ahogyan a nők történelmileg hajlamosak voltak tenni), nem kis eredmény. Ez az egyetlen szokásváltás mélyreható pénzügyi következményekkel járhat, különösen 10 vagy több év távlatában, mutat rá Kapusta.

Miért teljesítenek a nők jobban a férfiaknál?

Kapusta szerint számos tényező járul hozzá a nők befektetéseik sikeréhez.

„A nők okosak és megfontoltak, és sokkal holisztikusabban közelítik meg a befektetéseket. A teljes képet nézik: mi fontos nekem? Mit akarok elérni, és ki számára? Amikor a nők befektetnek, akkor is hajlamosak nagyon határozottan megközelíteni a dolgokat. Követik azt a következetes stratégiát, hogy rendszeresen befektetnek a fizetésükből. Van egy tervük, amihez ragaszkodnak. Ellentétben a férfiak kereskedési magatartásával, akik sokkal nagyobb gyakorisággal vagy nagyobb arányban vásárolnak és adnak el, mint a nők"

– magyarázza.

Hogyan tovább?

Bár minden eddiginél több nő ismeri fel a befektetés erejét, és tesz lépéseket annak érdekében, hogy gyarapítsa a pénzét, még mindig sokkal többüket kell elérni. Sokan továbbra is jelentős mennyiségű készpénzt tartanak (a vészhelyzeti megtakarításokon túl) bankszámlákon, amelyek minimális kamatot hoznak, és így több ezer dollárnyi bevételről maradnak le.

A Fidelity tanulmánya is alátámasztja ezt, amely szerint a nők nagyjából fele (47 százalék) számolt be arról, hogy a nyugdíj- és vészhelyzeti alapokon kívül legalább 20 000 dollárnyi (körülbeül 7 millió forint) megtakarítással rendelkezik, egyharmaduk (31 százalék) 50 000 dollárral vagy annál többel, és körülbelül minden ötödik nő (18 százalék) rendelkezik 100 000 dollárral vagy annál többel.

Kapustálk szerint a további lendület érdekében át kell alakítani a nők befektetésekről alkotott elképzeléseit. Például 10-ből csak négy nő mondja azt, hogy elégedett a befektetésekkel kapcsolatos ismereteivel. Ezen túlmenően a nők 65 százaléka azt mondja, hogy nagyobb valószínűséggel fektetne be (többet), ha világosak lennének a lépések.

„Sok hír szól arról, hogy a nők nem érzik magukat annyira magabiztosnak, és úgy gondolják, hogy a férfiak jobbak a befektetésekben."


Egy tanulmány azt találta, hogy a nőknek csak körülbelül a fele (52 százalék) mondja, hogy magabiztos a befektetésekkel kapcsolatban, szemben a férfiak 68 százalékával. Ezen akadályok leküzdése érdekében normalizálni kell a pénzről szóló beszélgetést, nyíltan kell beszélni róla, és biztosítani kell, hogy a nők megkapják a szükséges támogatást és eszközöket ahhoz, hogy részt vehessenek a befektetésben.

Nyitókép: Shutterstock / Merkushev Vasiliy