Nyhavn kikötő, Koppenhága, Dánia

Így jutalmazzák Koppenhágában a szemétgyűjtő turistákat

A turistákat ingyenes ételekkel és programokkal jutalmazzák, ha koppenhágai látogatásuk során környezetbarát feladatokban vesznek részt.

A július 15-én induló kísérleti program keretében a dán főváros turisztikai látványosságai jutalmat kínálnak majd az olyan, a környezetet védő tevékenységekért, mint a szemétszedés, a tömegközlekedéssel való utazás vagy a város körüli kerékpározás.

A kezdeményezés keretében a látogatók ingyen ebédet, kávét, pohár bort és kajakbérlést vehetnek igénybe a munkájukért cserébe. A CopenPay program célja a koppenhágai idegenforgalmi hivatal szerint a turizmus környezeti terheinek ellensúlyozása.

„Amikor külföldre utazunk – ha máshová repülünk vagy autóval utazunk –, akkor szennyezzük a környezetet. Az egyik dolog, amin változtatni tudunk, hogy rávesszük az embereket, hogy fenntarthatóbb módon cselekedjenek a célállomáson”

– mondta Rikke Holm Petersen, az idegenforgalmi hivatal kommunikációs vezetője a BBC-nek.

Hozzátette, hogy a terv csak egy kis lépés a zöld átállás felé és bizalomalapú, vagyis a látnivalók valószínűleg nem kérnek bizonyítékot a zöld tevékenység elvégzéséről.

„Néhány látnivalónál lehet, hogy egy képet kell felmutatni arról, hogy biciklizel, vagy a tömegközlekedési jegyedet.”

A kormány nem téríti meg a látnivalók – köztük múzeumok, tetőtéri bárok és kajakos jótékonysági szervezetek – mögött álló cégek a programban való részvételét, melyhez eddig 24 szervezet csatlakozott.

A kormányzati statisztikák szerint Koppenhága tavaly több mint 12 millió vendégéjszakát regisztrált országszerte. Petersen arra számít, hogy a városba látogatók kis százaléka vesz majd részt az augusztus 11-ig tartó kísérletben.

Ha a program sikeresnek bizonyul, akkor az év hátralévő részében is folytatják.

„Képzeljük el, ha az emberek zöldebb gondolkodásmódot vinnének magukkal – ha ez lenne az emlék, amit kapnának – az csodálatos lenne”

– fogalmazott Petersen.

Nyitókép: Unsplash