Dubaj.

A korlátozások után rengetegen érkeznek a világ legnépszerűbb turistaparadicsomába

A világjárvány miatti korlátozások feloldásával a Dubaji nemzetközi repülőtéren 2022 első felében nőtt az utasok száma. A közelgő katari labdarúgó-világbajnokság a helyi repterek vezérigazgatója szerint tovább fogja növelni a város légikikötőinek forgalmát.


Paul Griffiths, a dubaji repülőterek (Dubai Airports) vezérigazgatója szerint a reptér az elmúlt hat hónapban 160%-kal nagyobb forgalmat bonyolított le, mint az előző évben.

Annak ellenére, hogy Dubaj legfontosabb küldőpiaca, Kína a súlyos járványügyi korlátozások miatt továbbra is zárva tart, az elmúlt hat hónapban a repülőtéren átutazott közel 28 millió ember, ami a járvány előtti szint nagyjából 70%-át jelenti. Griffiths arra számít, hogy a repülőtér forgalma a jövő év végére visszatér a járvány előtti szintre.

Hozzátette, hogy a nemzetközi futballrajongók a katari labdarúgó-világbajnokságra a Dubai World Centralban található Al Maktoum nemzetközi repülőtérre fognak özönleni (DWC), és onnan naponta utaznak majd tovább Katarba.

A kelet-nyugati tranzit kulcsfontosságú pontjaként Dubaj légi forgalmát szorosan figyelemmel kísérik, mivel az a város gazdasági teljesítményének barométere. A világ egyik legjentősebb légitársasága, az Emirates továbbra is a „Dubai Inc." néven ismert birodalom sarokköve, amely a kormány tulajdonában lévő vállalkozások összekapcsolt hálózata.

A Dubaji Nemzetközi Repülőtér 2022 első félévében közel 56%-kal több járatot bonyolított le, mint 2021 azonos időszakában, amikor a fertőzőbb koronavírus-változatok sújtották a világot.

Az iparág fellendülésének jeleként az Emirates múlt szerdán bejelentette, hogy több milliárd dollárt fektet Airbus A380-as és Boeing 777-es flottája nagy részének utólagos átalakításába. A légitársaság 4 milliárd dolláros kormányzati mentőcsomagot kapott a járvány tetőpontján.

A vírus okozta korlátozások széles körű feloldása a légi utazási kereslet megugrását eredményezte, ami zsúfolta a dubaji csomópontot, és világszerte káoszt okozott a repülőtereken.

Bár Dubajban nem alakult ki olyan kaotikus tömeg, mint amilyen az európai csomópontokban, Griffiths állítása szerint a globális zavarok hatással voltak a helyi repülőterekre is.

Mióta Moszkva ukrajnai inváziója miatt Oroszország leggazdagabb üzletemberei igyekezték kimenteni a vagyonukat a kiszélesedő szankciós hálóból, Dubajban megugrott az orosz látogatók száma a tengerparti villák és luxusszállodák tekintetében.

Nyitókép: Unsplash

Forrás: Travel Daily