Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök

Lemondott az új-zélandi miniszterelnök

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök megdöbbentette a világot azzal, hogy csütörtökön bejelentette lemondását, és közölte, idén nem indul az újraválasztásért.

Jacinda Ardern érzelmes beszédben jelentette be, hogy február 7-én lemond a miniszterelnöki tisztségről, azonban az októberi választásokig parlamenti képviselő marad, számol be róla az Independent.

A 42 éves Ardern a párt éves frakcióülésén elmondta, hogy már nincs elég tartaléka a munkához, és „itt az idő”.

Hirtelen lemondása párttagjait, az új-zélandiakat és a világot is meglepte. Csütörtökön a világ számos vezetője méltatta Ardern-t, az ausztrál Anthony Albanese pedig gratulált neki vezetői kvalitásaiért.

„Jacinda Ardern megmutatta a világnak, hogyan kell értelemmel és erővel vezetni”

– írta a Twitteren.

Ardern beszédében világosan kifejtette, miért mond le Új-Zéland miniszterelnöki tisztségéről.

„Hiszem, hogy egy ország vezetése a legelőkelőbb munka, amit bárki valaha is végezhet, de egyben az egyik legnagyobb kihívás is. Nem lehet, és nem is szabad ezt csinálni, hacsak nincs tele a tankod, plusz egy kis tartalék a váratlan kihívásokra. Távozom, mert egy ilyen kiváltságos szereppel felelősség is jár. Az a felelősség, hogy tudd, mikor vagy a megfelelő személy a vezetésre, és azt is, mikor nem. Tudom, hogy mit igényel ez a munka. És tudom, hogy már nincs bennem elég tartalék ahhoz, hogy igazságosan végezzem. Ez ilyen egyszerű”

– fogalmazott.

Ardern a világ legfiatalabb női kormányfője lett, amikor 2017-ben, 37 évesen miniszterelnökké választották. Számos kihívás közepette kormányozta Új-Zélandot, mint a koronavírus-világjárvány, a christchurchi mecset elleni támadások és a Fehér-sziget vulkánkitörése.

A miniszterelnök beszédében hozzátette, hogy a nyári szünetben időt szakított arra, hogy átgondolja a jövőjét, és arra a következtetésre jutott, hogy ideje továbblépnie.

„Teljesen beleadtam magam a miniszterelnöki munkába, de ez is sokat kivett belőlem. A nyár folyamán eltöprengve tudom, hogy már nincs bennem az a kis plusz, ami a munkámhoz szükséges lenne.”

Ardern elmondása szerint rossz szolgálatot tett volna az új-zélandiaknak, ha folytatja a munkát.

„Politikus vagyok, aki elsősorban ember”.

Ardern hozzátette, hagynia kellett, hogy valaki más vegye át ezt a munkát, és úgy vélte, hogy a párt meg fogja nyerni a közelgő választásokat.

Debbie Ngarewa-Packer, az Új-Zélandi Māori Párt társelnöke szerint Ardern-t kiűzték a politikából az állandó személyeskedés és becsmérlés miatt, amit a politika legmegalázóbb formájának nevezett, amit valaha láttunk.

„A Māori Párt köszönetet kíván mondani Jacinda Ardernnek azért a kiemelkedő hozzájárulásért, amelyet az országunkért tett.”

Rawiri Waititi társelnök elmondta, Ardernre azért fognak emlékezni, mert katapultálta a nők és a fiatalok hangját a világ színpadára.

„Rettenthetetlensége, bátorsága és eltökéltsége áttörte az üvegplafonokat.”

Nyitókép: Getty Images / Hagen Hopkins