Harry herceg

Harry sussexi herceg ezért ragaszkodik címéhez ​ — akart valaha ennél többet?

Harry herceg bár sosem akart királyi személy lenni, nem bánja azt, hogy használhatja címét, az azzal együtt járó esélyeket, lehetőségeket pedig kihasználhatja. Egy királyi bennfentes nemrég arról beszélt, hogy érezhet ezzel kapcsolatban most a sussexi herceg, ennyi idővel a távozása után.


Egy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy Harry herceg nemsokára megjelenő memoárja a SPARE címet kapta, mely utal arra a bánásmódra, melyben fel kellett nőnie. Ez tulajdonképpen arra vonatkozik, hogy fiatalkora óta az örökös második szerepben áll, hiszen testvérét minden tekintetben elé helyezték.

Ehhez természetesen még több lelki sérelem is társul a témában, melyekről itt lehet bővebben olvasni.

Andrew Morton, királyi életrajzíró nevével mostanában sokan találkozhattak, hiszen még A korona ötödik évadjában is volt egy őt megformáló karakter. Abban az epizódban azt a történetet bontották ki, ahogy Diána hercegnével kommunikált a Diana: Her True Story című könyv adatgyűjtéséhez és megírásához.

Most a II. Erzsébet királynőről szóló könyve jelent meg, melynek hatására az utóbbi időben számos nyilatkozatot tett. Többek között arról is beszélt, hogy szerinte elképzelhető-e, hogy egy brit uralkodó lemond a trónról a következő örökös javára. Véleményéről egy korábbi írásunkból lehet részleteket megtudni.

Mondataiban például Harry hercegre is kitért, illetve arra, hogy milyen lehetett számára elhagyni a monarchiát, ezzel együtt pedig az Egyesült Királyságot is. A Marie Claire cikkében így idézték a szavait:

„Harry herceg nem akart különösebben királyi személy lenni. Nyilvánvalóan használja a címét és a hozzáférést, de nem akarja különösebben az eredeti formájában végezni a munkát. Amikor dolgozó királyi családtag vagy, akkor a szolgálatra és a kötelességre vagy elhivatva, és ezt láthattad a királynőnél is. Két nappal a halála előtt találkozott az új miniszterelnökkel.”

Azt is szóvá tette, hogy amikor a sussexi herceg azt mondja testvéréről — Vilmos hercegről — és apjáról, Károly királyról, hogy csapdába estek, akkor azt valójában a szolgálati életre érti. Érdemes megjegyezni azt is, hogy bár nem dolgozó családtag, Harry azért használja a címét mind a mai napig, mivel fontos ügyek mellett áll ki, ez pedig segíti a jótékonysági kedv növelését az emberekben.

„Ez üzlet. Fizetsz egy árat, és elég érdekes életet élhetsz."

Morton arra a kérdésre is választ adott, hogy szerinte Harry herceg vágyakozott-e egy nagyobb szerepre. Meglátásai szerint nem szorította volna ki Vilmos herceget, így viszont az öröklési listán folyamatosan egyre lentebb csúszik. Példának András herceget említette, aki egy bizonyos ideig második volt, most már viszont csak a nyolcadik ember a trónvárományosok között.

Nyitókép: Getty