Világító neoncső fénye

Egy következő lehetséges világjárványt is megakadályozhat az új fajta ultraibolya fény

A Far-UVC nevű ultraibolya fény egy típusa drámaian megváltoztathatja a beltéri környezetben a levegőben terjedő kórokozók elleni küzdelmet egy új tanulmány szerint.

A kutatók szerint a technológia a koronavírus terjedésének megfékezésére egy új, „kéz nélküli" módszert jelent, szemben a meglévő védekezési intézkedésekkel, amelyek az emberek viselkedésének jelentős megváltoztatásával járnak, például a lezárások betartásával, fizikai távolságtartással, maszk viselésével vagy védőoltással.

E hatékony, de gyakran népszerűtlen intézkedések kihívásaival szemben a tudósok szerint a Far-UVC világítás beltéri környezetbe való telepítése körülbelül olyan egyszerű lehet, mint egy villanykörte kicserélése, és az eszköz antimikrobiális sugárzásának hatékonysága nem kevésbé lenyűgöző.

„A Far-UVC gyorsan, szinte nullára csökkenti a beltéri levegőben lévő aktív mikrobák mennyiségét, így a beltéri levegő lényegében ugyanolyan biztonságos, mint a kültéri”

– idézi a ScienceAlertDavid Brennert, a Columbia Egyetem Orvosi Központjának biofizikusát.

Bár az ultraibolya C-fény (UVC) csíraölő tulajdonságai már évtizedek óta ismertek, a sugárzás napégést és bőrrákot okozó, valamint az emberek szemét károsító képessége miatt szigorúan ellenőrzik a használatát, és az UVC-t többnyire az orvosi berendezések sterilizálására korlátozzák.

Az újabb időkben azonban a rövidebb hullámhosszú Távol-UVC sugárzók (más néven kripton-klorid vagy KrCl excimer lámpák) kutatása azt sugallja, hogy az UVC spektrumnak ez az alcsoportja nem jelent biztonsági kockázatot az egér- vagy emberi bőrsejtekre, miközben megtartja a levegőben terjedő kórokozók elpusztítására való képességét.

Mindazonáltal a meglévő kutatások nagyrészt a Far-UVC kisléptékű laboratóriumi berendezésekben történő tesztelésére korlátozódtak.

Annak megállapítására, hogy a technológia egy normál méretű helyiségben is ugyanolyan hatékony-e, a tudósok öt Far-UVC lámpát helyeztek el egy ellenőrzött, nagyjából 4 x 3 méteres bioaeroszol-kamrában, és aeroszolos Staphylococcus aureus baktériumot pumpáltak a helyiségbe.

„A létesítmény egy egyszemélyes kórházi szoba méretű, lezárt kamra, ahol különböző típusú épületszellőztetéseket és eszközöket lehet alkalmazni, hogy teljes körűen tesztelni lehessen az olyan megközelítések potenciális hatékonyságát, mint a Far-UVC”

– mondta Louise Fletcher, az Egyesült Királyságban működő Leedsi Egyetem környezeti mikrobiológusa.

A csapat szerint a Far-UVC lámpák néhány perc alatt a kórokozóterhelés akár 98,4 százalékát is csökkentették, és a környezeti szint 92 százalékos csökkentését a Nem Ionizáló Sugárvédelem Nemzetközi Bizottság (ICNIRP) irányelveinek megfelelő szinten tartották.

A tesztkamra szellőzési szintjét úgy állították be, mint egy normál helyiségben, óránként egyenértékű légcserével (eACH), de a Far-UVC sugárzás 184 légcserének felelt meg, ami a csapat szerint felülmúlja az elfoglalt beltéri terek fertőtlenítésének bármely más megközelítését.

„Kísérleteink látványos eredményeket hoztak, amelyek messze meghaladják azt, ami pusztán a szellőztetéssel elérhető”

– fogalmazott Kenneth Wood, az angliai St Andrews Egyetem fizikusa.

A technológia egyértelmű ígérete ellenére a kutatók elismerik, hogy vannak nehézségek, amelyekkel meg kell küzdeni a Far-UVC lehetséges valós használatakor, különösen annak biztosításával, hogy a Far-UVC lámpák beltéri környezetben történő telepítése megfeleljen a sugárterhelés megfelelő szintjének, amely egyszerre hatékony és biztonságos, meghatározott határértékeken belül marad.

Feltéve, hogy ez az egyensúly biztonságosan megvalósítható, a kutatók szerint az egészségügyi technológia egyik legnagyobb változást hozó darabjával állhatunk szemben.

„Ha ezt a technológiát olyan helyeken használnánk, ahol az emberek beltérben gyűlnek össze, megelőzhetnénk a következő potenciális világjárványt”

– tette hozzá Brenner.

A távoli UVC fényt egyszerű telepíteni, olcsó, nem kell, hogy az emberek megváltoztassák a viselkedésüket, és a több tanulmányból származó bizonyítékok arra utalnak, hogy biztonságos módja lehet bármilyen vírus átvitelének megelőzésére, beleértve a COVID-vírust és annak változatait, valamint az influenzát és a lehetséges jövőbeli világjárványvírusokat is.

Nyitókép: