Egy űrhajó belsejét illusztráló kép

Egy madaraktól ellesett trükk felgyorsíthatja az űrhajók sebességét​

A távoli űr felfedezéséhez elengedhetetlen, hogy az űrhajóink és műholdjaink nagyobb sebességre tegyenek szert. A fényévnyi távok gyorsabb megtételéhez több elméleti trükk is született már, melyek hatalmas előrelépést jelenthetnek a jövőben. Mik lehetnek a legpraktikusabb technikák?


A csillagközi tér felfedezéséhez a kutatók rendkívüli módszereket vázoltak fel, melyek nagy segítséget nyújthatnak az űr rejtelmeinek feltárásához. Jelenleg a legígéretesebb megoldásnak a Nap fotonjai által meghajtott napvitorlák tűnnek. A technológia fejlesztésében az utóbbi években számos előrelépés történt, viszont továbbra is vannak hibái.

Többek között megfelelő anyagú, formájú és méretű vitorlára van szükség ahhoz, hogy a rendszer a lehető legtöbb fotont képes legyen mozgást generáló energiaként felhasználni. Emellett megfelelő hőelvezetés szükséges a működtetéshez, hogy ne következzen be torzulás vagy törés.

Bár egy kellően funkcionális módszerről van szó a hibái ellenére is, nem szabad elfelejtkezni arról, hogy ez a fénysebesség mintegy két százalékát képes csak produkálni, tehát egy fényév távolságának megtétele még általa is évszázadokba telhet.

Szerencsére létezik egy másik trükk is, melynek szintén a Nap kibocsájtott anyagjaihoz van köze, viszont sokkal gyorsabb haladást biztosíthat. Ez a verzió az ionplazmát, vagyis a mágneses hatást venné használatba. A fő csillagunkból sokkal kevesebb proton és elektron csapódik ki, mint az utóbbi technikához szükséges foton, viszont ezeknek az ellentétes elemeknek nagyobb a töltött tömegüknek az ereje.

Ehhez nem szükséges napvitorla, hiszen a mágnesesség kihasználásához egy néhány méter hosszú kábel is elég felületet biztosíthat. Ennek köszönhetően a Nap töltött szelét több tíz-száz kilométeres nagyságrendben tudnák hasznosítani. Ezt a technikát leginkbb az albatroszok repülési szokásaival lehet legkönnyebben szemléltetni.

Egy kis videós ismertető az albatroszok repüléséről: 

Ezek a madarak a tengerek felett repülve eltérő sebességgel mozgó légtömegekbe csatlakoznak be, illetve lépnek ki azokból, így képesek felvenni a szél energiáját, ezáltal pedig gyorsabban haladhatnak. Mindent összegezve, a különböző csillagok szelét kihasználva a mágneses vitorla elérhető közelségbe helyezhetne távolabbi világokat.

A mágneses vitorla rendszere évek helyett hónapokra csökkenthetné a Jupiterig vezető utat — olvashatjuk a ScienceAlert cikkében.

Nyitókép: Shutterstock