Egy narancssárga űrruha (illusztráció)

A NASA nem akarta, hogy megtudjuk ezt a részletet az új űrruhákról​

Nemrég bemutatták a NASA jövőbeli küldetéseihez tervezett űrruhákat. Ezekben lépnek majd hosszú évek óta először asztronauták a Hold felszínére. Van azonban egy rejtett részlet, amiről az űrügynökség nem akarta, hogy bárki tudomást szerezzen.


Egy korábbi cikkünkben részletesen is beszámoltunk az új űrruhák terveiről. Ezeket a NASA az Axiom Space-szel közösen tervezte és számos olyan újítást eszközöltek a régi modellekhez képest, ami megkönnyítheti majd az űrhajósok dolgát. Többek között szabadabb mozgást biztosítottak a későbbi viselőknek új ízületi részek beiktatásával.

A NASA 2025-re ismét személyzetet szállító űrhajót szeretne küldeni a Holdra. Ez lenne 1972 óta az első ilyen küldetése az emberiségnek, így nagy jelentőséggel bír. Arról nem is beszélve, hogy az Artemis-misszió célul tűzte ki az első női és az első színes bőrű asztronauták Holdra juttatását is.

Van azonban egy részlet, ami nagyon felkeltette az emberek figyelmét az űrruhákkal kapcsolatban már az első pillantásra. Ez nem más, mint a szokatlan, futurisztikus színválasztás. A tervezők egy modernebb színvilágot adtak a jövő űrruháinak — olvashatjuk a ScienceAlert cikkében. A fekete alapon narancssárga részleteket tartalmazó szerelés sokakban egy sci-fi film jelmezének hangulatát ébresztheti.

Az újítás valóban jobban néz ki, mint a hagyományos, fehér ruhák, amilyet az Apollo-program során is viseltek, a jövőben mégsem ez a színvilág lesz alkalmazva. Ennek nagyon egyszerű oka van. Egy olyan planétán, ahol nincs a bolygónkéhoz hasonló légkör, sokkal jobban kell védekezni a Nap sugarai ellen. A szűretlen sugárzás komoly veszélyt jelent az űrhajósokra nézve.

Éppen ezért a fehér szín az, ami leginkább alkalmas a fényvisszaverésre. A prototípusokon alkalmazott színt az Axiom Space közleménye szerint csak megjelenítési céllal használták, hogy elrejtsék a ruhák valódi tervezését.

Meridyth Moore, az Axiom szóvivője így nyilatkozott a valód tervekről:

„A fehér változatot közvetlenül a NASA-nak fogják biztosítani. Egy flottányi gyakorló űrruhát biztosítunk, amelyet a nyár végéig szállítunk a NASA-nak.”

Mindezek mellett azt is elmondta, hogy egyelőre nincs kitűzve konkrét dátum a tényleges dizájn bemutatásának. Arról viszont biztosította a téma követőit, hogy a továbbiakban is a NASA-val közösen dolgoznak majd a tervezési folyamatokon.

Nyitókép: Shutterstock