Firenze, Olaszország

Ez a legjobb időpont egy olaszországi utazáshoz

Akár egy mozgalmas útra vágyunk a nagyvárosokba, akár egy pihenős hétre Positano tengerpartján, ez az ideális időpont az utazáshoz.

Mikor a legjobb Olaszországba utazni?

Erre a kérdésre nincs egyszerű válasz. Az biztos, hogy nincs rossz időpont az utazásra, de számos tényezőt – időjárás, tömeg, kulturális események – fontos figyelembe venni annak érdekében, hogy a bakancslistás nyaralásunk mindenben jól süljön el.

Először is, fontoljuk meg a céljainkat. Róma és Firenze mesés helyszíneinek megtekintéséről álmodunk? Vagy inkább egy álmos hetet szeretnénk eltölteni a gyönyörű tengerparton, friss halat eszegetve és a tengerben úszva? Mindegyikhez megvan az ideális évszak.

A közvetlenül a főszezon előtti és utáni időszak (a tavasz közvetlenül a nyár előtt, az ősz pedig közvetlenül a nyár után) a leghasznosabb.

A késő tavasz a legvarázslatosabb időszak Olaszország nagy részén, mondja Georgia Yuill, a Butterfield & Robinson utazási cég élménytervezője, akinek munkája az ország északi régióira összpontosul, de délre is kiterjed.

Valójában áprilistól júniusig az egész országban enyhe időjárásra és a későbbi hónapokhoz képest kisebb tömegre lehet számítani, ami ideális mind a városok számára, ahol a zsúfoltság és a hőség visszatartó erő lehet, mind a tengerpart számára, bár a melegebb időjárás miatt érdemes lehet egy későbbi látogatást fontolóra venni.

Yuill hozzáteszi, hogy tavasszal országszerte újrakezdődik az élet, a Dolomitok rétjeinek élénk virágbuzgalmától a szardíniai és szicíliai tengerek felmelegedéséig. Az esti kellemes hőmérséklet egy pohár aperitif melletti összejövetelekre ösztönöz, és a szabadban töltött idő maximálisan kihasználható, mielőtt a hőség elszabadulna. Az ételekről sem feledkezhetünk meg: májusban már szezonja van az articsókának és a spárgának, és a paradicsom is megérkezik.

Emily Fitzroy, a Bellini Travel utazási iroda alapítója inkább az őszt preferálja, amikor már kevesebb a turista, de még elég meleg van ahhoz, hogy utoljára megmártózzunk a tengerben, a szabadban ebédeljünk, és a szezon első fehér szarvasgombájából és az új olívaolajból lakmározzunk. Hozzáteszi, a táj színei is ilyenkor a legszebbek.

Fitzroy szerint az április végi és májusi látogatás is szuper, de olyankor sokkal hidegebb a tenger.

Olaszország télen

A tengerparti úti célokat a tél közepén jobb elkerülni. Októbertől áprilisig ezek a helyek nagyrészt bezárnak - így érthető, hogy miért találtunk olcsóbb repjegyet és szállást.

Yiull a kevesebb tömeg (és költség) ellenére sem bátorítja az ügyfeleit arra, hogy a hidegebb hónapokban menjenek a tengerpartra, mert általában igaz, hogy azt kapják, amiért fizetnek – bezárt boltokat és kihalt strandokat, ráadásul az időjárás is kiszámíthatatlan ilyenkor.

Fitzroy ezzel szemben azonban télen is csak ajánlani tudja Olaszországot, főleg a halászfalvakat. A robusztus iparral rendelkező városok általában nem ürülnek ki a hidegebb hónapokban, mint az üdülőhelyeken fekvők.

Fitzroy szerint a tél kiváló időszak lehet arra, hogy olyan helyekre látogassunk el, mint Róma, Firenze és Velence, ráadásul december elején az ünnepi készülődés miatt még szebbek ezek a városok. A hideg (Olaszországban szinte mindig enyhe) gyakran előnyös a városi területeken, míg a téli sportokhoz ott vannak az északi hegyek is – a Dolomitok bőséges havat kapnak a síeléshez, Trentino pedig az Egyesült Államok olimpiai sícsapatának ad otthont.