Egy ember bőröndjével együtt kilép a természetbe

Ezekkel a tervekkel indulnak útnak idén az emberek

Bár az utazásokat megszervezni még mindig nem olyan egyszerű, mint a koronavírus előtt volt, 2022-ben több ország is szeretettel invitálja a turisták hadát. A két év alatt a szokásink és az indíttatásaink rengeteget változtak, így nézzük meg, hogy idén milyen utazási trendek lesznek a legnépszerűbbek, és mi idézte őket elő.


1. Korlátozásmentes célállomások

Mivel a világ számos országa folyamatosan kezd megnyílni a turisták előtt, ezért egyre többen fognak ellátogatni azokba a régiókba, ahova eddig nem volt szabad. Ausztrália és Új-Zéland hamarosan újra megnyitják kapuikat, őket pedig kicsivel később Kína, Bhután, Japán, Hongkong, Malajzia, Mongólia és Tajvan követheti.

2. Távolabbi úti célok

Egy rep\u00fcl\u0151 sz\u00e1rnya az ablakb\u00f3l n\u00e9zve

Fotó: Unsplash/Eva Darron

Bár még sok felvetés szerint legalább két évnek kell eltelnie, mire a globális légi közlekedés visszatér a járvány előtti szintre, lassan nagyobb távlatokban is lehet gondolkodni az utazások tervezésénél. A messzebb lévő úti célok mindig is csalogatók voltak, viszont a újbóli lehetőségekkel megugorhat a nagyobb utakra szóló, előrendelt repülőjegyek száma.

3. Önfejlesztő elvonulások

Az utóbbi két év nagyon lehangoló és borús volt mindenki számára, ezért többen úgy dönthetnek, hogy a következő időszak az önfejlesztésről fog szólni. Fontos, hogy az emberek megismerjék önmagukat és a boldogságukat, éppen ezért rengetegen léptek ki eddigi munkahelyeikről, és vágtak bele egy új karrier felépítésébe. Az önvizsgálatban egy lélekemelő utazás is segíthet, például egy vallási központba, vagy egy új kultúrát megismertető közösségbe.

4. Extrém expedíciók

Egy ember hegyet m\u00e1szik

Fotó: Unsplash/Ashley Knedler

Az elmulasztott napokat nem lehet visszaszerezni, viszont a következőkből ki lehet hozni a legtöbbet. A bezártság alatt elvesztegetett időt sokan extrém programokkal és kihívásokkal kívánják majd pótolni. A nagyobb adrenalin eléréséhez olyan kihívások lesznek népszerűek, mint a többnapos túrák, magas hegyek megmászása vagy akár a mélytengeri búvárkodás.

5. All inclusive luxus

Az utazás megszervezése, a koronavírus kiszűrésére szükséges tesztelések, valamint a csomagolással járó stressz kiheverésére egy kiváló módszer az all inclusive üdülőhelyek felkeresése. Egyre több csúcskategóriás szállásadó indít ilyen ellátásokat, mivel rájöttek, hogy nem csak a tehetősebb utazók élvezik a semmittevést és a végtelen kiszolgálást, hanem az összes vendég.

6. Űrtáborok

Az utóbbi időben az űrlátogatás kevésbe lett lehetetlen, mint eddig volt, viszont még mindig nagyon kevesek engedhetik meg maguknak, hogy egy valódi űrhajó fedélzetén láthassák meg a horizontot. Ha a súlytalanság és az a leírhatatlan izgalom vonz, ami a kilövéssel jár, akkor az űr tematikájú táborok kiváló úti célok lehetnek. Orlandóban háromnapos űrhajós programokat kínálnak, amelyek között VR-űrrepüléseket lehet kipróbálni, és még a NASA Kennedy Űrközpontjának privát túráin is részt lehet venni.

7. Hallucinogén kalandozások

A hallucinogén drogok nyújttató pszichiátriai előnyöket egyre többen ismerik el szerte a világon, és több tucat ország legalizálta bizonyos szerek használatát. Ezt a növekvő tendenciát gyorsan felismerik olyan cégek, amelyek sámáni varázsgomba-utazásokat szerveznek az érdeklődők számára. Jamaicában a Silo Wellness például szoros együttműködésben áll a környék rasztafári közösségével, hogy elősegítsék az elmét kitágító csoportos foglalkozásokat.

8. Mezítlábas munkavégzés valamilyen egzotikus helyen

Egy ember a v\u00edzparton \u00fcl

Fotó: Unsplash/Tobias Tullius

Mivel a home office egy megszokott jelenséggé vált minden országban, így szinte magától értetődik, hogy sokan nem veszik ki szabadságaikat egy nyaralás kedvéért, hanem huzamosabb időre kitelepülnek egy egzotikus helyre, ahonnan kényelmesen végzik el feladataikat. A szabadnapok következményeként fogy a kivehető alkalmaink száma, holott az ilyen típusú nyaralások során a parton ülve végezhetjük el a ránk kiszabott teendőket, a lehetőségek pedig továbbra is megmaradnak.

9. Túrázás

A több állomásos kalandtúrákra egyre nagyobb a kereslet világszerte. Bizonyos utazásszervezők külön útvonalakat állítanak össze a látogatók számára. Idén a Much Better Adventures száz kilométeres túrákat szervez Grönland vadonjában, míg az Intrepid Travel az Egyesült Államokban, Montanában indít olyan túrát, amely során egy indián vezető mutatja az irányt.

10. A Netflix nyújtotta inspirációk

A különböző streaming szolgáltatók — például a Netflix vagy az HBO — rengeteg egzotikus és különleges környéket mutatott be a nézőknek filmek és sorozatok segítségével. A népszerű műsorok hatására olyan területeke is többen szeretnének majd ellátogatni, ahol eddig még nem volt jellemző a hatalmas felhajtás.


Nyitókép: Unsplash/Mantas Hesthaven

Forrás: CN Traveller