A Vénusz

Ez a felfedezés végre választ adhat a Vénusz bolygó több évtizedes rejtélyére

A Vénusz több szempontból is a Naprendszer egyik legkülönlegesebb planétájának számít. Van azonban egy rejtélye, melyre egészen idáig nem találtak egyértelmű magyarázatot. Szakértők most több évtizedes adatokat tekintettek át, mire egy szokatlan jelenségre lettek figyelmesek.


A Vénusz az eddigi felmérések alapján nagyjából ugyanannyi hőt termel és veszít a belső magjából, mint a Föld. Az otthonunkként szolgáló égitestnek viszont vannak tektonikus lemezei, melyek folyamatosan leadják a felesleges forróságot és energiát. A Naprendszer második bolygója viszont nem rendelkezik ilyen tektonikus lemezekkel.

De akkor minek köszönhetően tud ugyanannyi hőt leadni tektonikus lemezek hiányában?

A NASA az 1990-es évek elején indított egy küldetést a Vénuszra, melynek adatait a Jet Propulsion Laboratory kutatói részletesen megvizsgálták. A felmérések során most olyan kör alakú geológiai jellegzetességeket tanulmányoztak, amik választ adhatnak végre a régóta fennálló kérdésre.

Megállapították, hogy ezek a koronáknak nevezett jelenségek mindig ott vannak, ahol a Vénusznak a legvékonyabb a litoszférája. Ezek összessége vulkanikus tevékenységekre utal. Az adatok alapján elképzelhető, hogy a belső hőmérséklet annyira felhevíti ezt a vékony, köpenyszerű kérget, hogy onnan képes leadni a forróságot.

Tíz érdekes tény a Vénuszról:

„Ahogyan egy vékony ágynemű több testhőt bocsát ki, mint egy vastag paplan, úgy a vékony litoszféra is több hőt enged ki a bolygó belsejéből a külső rétegbe felszálló, felhajtó erejű, olvadt kőzetfoszlányokon keresztül"

— olvasható a Futurism cikkében.

A felfedezéshez használt adatok azonban már nagyon régiek. A csillagászok remélik, hogy a soron következő missziók felderítőegységei új bizonyítékokat tárhatnak fel.

Nyitókép: Shutterstock