aloha wanderwell egyiptomban

Világutazó nők, akik átírták a történelmet

Öt nő és öt elképesztő történet: mindannyian kiváló példák arra, hogy a nők előtt nincs lehetetlen, legyen szó munkáról, tudományról vagy épp a világ felfedezéséről.


Aloha Wanderwell körbeutazta a földet egy Ford T-vel

aloha wanderwell egy regi autoval

Fotó: Facebook/Aloha Wanderwell

Aloha eredetileg Idris Galcia Welshként született 1906-ban, Kanadában. Mindössze 16 éves volt, amikor kalandvágyból szerelőnek jelentkezett a Fordhoz, ahová kifejezetten lányokat kerestek. Itt ismerte meg férjét, Walter Wanderwellt, ez után vette fel az Aloha Wanderwell nevet. 1922-ben együtt indultak útnak, hogy bejárják a földet egy 1917-es Ford Model T-vel.

Négy évvel és 380 ezer mérfölddel és 80 országgal később később Aloha lett hivatalosan is a legtöbbet utazott nő a világon, és az első nő, aki körbeautózta a földet.

Itt azonban nem állt meg, repülőt is megtanult vezetni, így pilótaként eljutott Brazíliába és Paraguayba is. Utazásairól filmek is készültek, melyeket azóta fontos kordokumentumként őriznek.

Amelia Earhart elsőként repült át az Atlanti-óceán fölött

Persze mindenkinek a tragikus sorsú pilóta neve jut eszébe először, ha bátor világutazó nőkről van szó. A repülés iránti szenvedélye az első világháborús katonáktól jött: a háború végefelé a Vöröskereszt segédápolójaként Torontóban dolgozott, és a frontról visszatért katonák elbeszélése nyomán döntötte el, hogy ő repülni akar. Először 1920-ban ült repülőn, utána egyből el is kezdett pilótaleckéket venni.

Ő volt az első nő, aki átrepülte az Atalanti-óceánt – először csak utasként, néhány évvel ezután pedig pilótaként is.

Később keresztülrepülte az Egyesült Államokat, de ő tette meg elsőként a Los Angeles–Mexikóváros utat is. 1937-ben indult utolsó útjára, amelynek során meg akarta kerülni a földet, mielőtt végleg felhagy a repüléssel. 1937. július 2-án azonban a Howland-sziget felé tartva eltűnt, a gép roncsait a mai napig nem találták meg.

Tabei Dzsunko volt az első nő, aki megmászta a Mount Everestet

tabei dzsunko hegyet maszikl

Fotó: Wikipedia/Jaan Künnap, CC BY-SA 4.0

A japán Tabei Dzsunko nehéz sorsú családból származott, végül azonban hegymászólegenda vált belőle, hiszen ő volt az első nő, aki megmászta a Mount Everestet. Irodalmat tanult az iskolában, majd miután megalapította japán első női hegymászóklubját, a 70-es években tudatosan készült arra, hogy felmásszon a világ tetejére. Nemsokára, 1975-ben sikerült is neki, a későbbi években pedig teljesítette a Seven Summits (hét hegycsúcs) kihívást, vagyis mind a hét kontinens legmagasabb csúcsára felküzdötte magát, valamint összesen 76 országban hódított meg újabb és újabb csúcsokat, bizonyítva, hogy a nők számára nincs lehetetlen.

Jane Goodall az állatokért és a bolygónkért küzd

jane goodall

Fotó: Shutterstock

Goodall ugyan nem mászott hegyre, nem utazta elsőként körbe a földet, mégis egész évben úton van, hogy megváltoztassa a világot. A brit etológus, antropológus, primatológus, csimpánzkutató számtalan könyvét olvashattuk, néhány éve pedig Magyarországon is tartott előadást. Nagy-britanniai fiatalkora után Kenyában kapott állást, korszakalkotó kutatási munkáit pedig 1960-ban kezdte meg immár Tanzániában, a Gombe Nemzeti Parkban. Rengeteget köszönhetünk neki és csimpánzkutatásának. A most 85 éves hölgy férje halála után elhagyta Tanzániát, és évente átlagosan több mint 300 napot utazik.

Elsősorban azért, hogy felhívja a figyelmet a csimpánzokat fenyegető környezeti veszélyekre, a klí- maválságra és az emberek által előidézett problémákra.

Cassandra de Pecol másfél év alatt járt a világ összes országában

Cassandra mindössze 27 éves volt, mikorra már a világ összes szuverén országába ellátogatott, ráadásul mindezt a leggyorsabban teljesítette. Az 1989-ben született nő 2015-ben indult útnak azzal a céllal, hogy a béke nagyköveteként körbeutazza a világot. Mindössze tizennyolc hónappal és 26 nappal később sikerült is ez neki, ami lenyűgöző teljesítmény. Azóta egy még fiatalabb amerikai nő, Taylor Demonbreun megdöntötte a rekordját, de az elsőség mindig Cassandráé marad. Utazása alatt több mint 250 alkalommal kellett repülőre szállnia, amihez szponzorokat is gyűjtött, azóta is influenszerként tevékenykedik az Instagramon.


Forrás: drivemagazine.eu
Nyitókép:
Facebook/Aloha Wanderwell és in.hu