Ember figurás kockákat vonzó mágnest formázó kockák

Ez a tudományos magyarázata, miért vonzzák egymást az ellentétek

Az ellentétek vonzzák egymást, tartja az ősi mondás, azonban egy másik szerint zsák a foltját megtalálja, vagyis hasonló hasonlót vonz. De vajon melyik az igaz, ha a párkapcsolatokról van szó?

Bár az emberek több mint 80%-a azt hiszi, hogy az ellentétek vonzzák egymást, ez nem feltétlenül igaz. Valójában a személyiségjegyei, hasonlóságai és biológiai jegyei alapján vonzzák a másikat vagy éppen taszítják.

Az alábbiakban a vonzással kapcsolatos néhány elméletet és az azokat alátámasztó kutatásokat mutatunk be.

Személyiség párosítások

Az 1950-es években Robert Francis Winch szociológus párválasztással kapcsolatos tanulmányában azt kutatta, vonzzák-e egymást az ellentétek?. Vizsgálata során házaspárokkal készített interjúkat, és megvizsgálta kapcsolataikat, személyiségüket és vágyaikat.

Kutatási eredményei alapján Winch úgy gondolta, hogy ahhoz, hogy egy házasság működjön, a személyiség egyes aspektusainak ki kell egészíteniük egymát, különösen az olyan szociálisan kapcsolódó vonásoknak, mint az agresszivitás és az asszertivitás. Például egy extrovertáltabb férj elégedett lenne egy introvertáltabb feleséggel. Winch kutatásai szerint nem arról van szó, hogy az ellentétek vonzzák egymást, hanem arról, hogy bizonyos tulajdonságok kiegészítik egymást.

Az egymást kiegészítő személyiségekkel kapcsolatos további kutatások vegyes eredményeket mutatnak. Néhány tanulmány megerősítette Winch megállapításait, sok azonban azt találta, hogy az ellentétek nem vonzzák egymást. Az emberek a hozzájuk hasonlókhoz vonzódnak. Mégis, Winch tanulmánya a komplementer fogalmakról pontos volt, mivel a későbbi kutatások szerint a partnerek jobban szeretik, ha a házastársuk bizonyos személyiségjegyeket fejez ki, amelyeket ők nem mutatnak ki.

Markey és Markey 2007-es tanulmánya például azt találta, hogy a tartózkodó vagy távolságtartó férjek kevésbé voltak elégedettek a házasságukkal, ha a feleségük is távolságtartó volt és a feleségek is szintén így gondolkodtak. Ily módon az ellentétek vonzóak lehetnek egymás számára.

Az eredmények ellenére a következtetés nem volt azonos a dominancia és az alávetettség esetében. Markey-ék eredményeiből kiderült, hogy az alárendelt feleségek akkor voltak a legboldogabbak, ha partnerük szintén alárendelt volt. Ez a minta folytatódott a kutatás további részében is, az extrovertált partnerek ugyanilyen partnert preferáltak, a gyengéd partnerek pedig értékelték és kívánták a gyengédséget.

Hasonló a hasonlóval

Az ellentétek nem minden helyzetben vonzzák egymást. Az életkor, az intelligencia, a vallás és az iskolázottsági szint hasonlósága bizonyítottan az egészséges kapcsolat alapja. A faji, kulturális és más jelentős területeken eltérő párokban még mindig lehetnek közösek ezek a vonások, ami növelheti a kapcsolatot.

Az eHarmony társkereső oldal egy 2013-as tanulmánya ezeket az eredményeket tükrözi. Az oldal párkereső rendszerének eredményeit vizsgáló kutatásból kiderült, hogy még ha az ellentétek kezdetben vonzódnak is egymáshoz, a személyiségükben mutatkozó hasonlóságok hosszú távú kapcsolathoz vezetnek.

Dr. Leslie Beth Wish pszichológus szerint az egészséges és boldog párkapcsolat képlete a közös értékek és etika. Bizonyos személyiségjegyekhez azonban az emberek személyiségtípustól vagy szépségtől függetlenül vonzódnak.

A kedvesség mint mágneses vonzerő

Egy, a kínai Huazhong Egyetemen végzett 2014-es tanulmány szerint a pozitív hozzáállás, az őszinteség és a kedvesség növeli az ember vonzerejét. A vizsgálat során két csoportra osztották a kísérletben résztvevő férfiakat, és az egyik csoportnak női arcokat mutattak nekik leírás nélkül, míg a másik csoport tagjai ugyanazon arcokhoz személyiségjegyeket is hallottak.

Kiderült, hogy utóbbi csoport szépségnormáit a pozitív leírók befolyásolták, függetlenül a személyiségjegyektől. Vagyis az emberek vonzódnak a kedvességhez, függetlenül az előzetes ítéleteiktől.

Egy, a vonzerőt a testtípusok alapján vizsgáló, 2010-es tanulmányban a férfiakat két külön csoportra osztották. Az egyik csoportnak csak női testekről készült képeket adtak, de más, nem azonosító információt nem. A férfiak második csoportja pozitív személyiséginformációkat kapott néhány általuk megtekintett fotóhoz, míg másokhoz károsakat.

Az első csoport a vonzó testtípusok szűk látókörét mutatta be. A második csoport felfogását kiszélesítették az arra vonatkozó információk, hogy ki volt kedves és ki nem, ami arra késztette őket, hogy a testtípusok szélesebb skáláját azonosítsák vonzónak.

Feromonok szerepe

A kutatások jelentős része azt vizsgálja, hogyan választanak partnert emberek, néhány új tanulmány azonban aköré épül, hogy bizonyos emberek biológiailag vonzódnak-e egymáshoz a feromonok alapján. Ezeket a láthatatlan illatanyagokat embereken nem bizonyították, de állatokon már megfigyelték.

Az emberi feromonok (az izzadságban kiválasztódó vegyi anyag) kutatása már évek óta folyik, a tudósok régóta úgy gondolják, hogy azok szerepet játszanak a szexuális vonzalomban, és új bizonyítékok merülnek fel, amelyek potenciálisan bizonyítják ezt a kapcsolatot.

Egy vizsgálatban a nők a férfiak vonzerejét a pólójuk szaglásával ítélték meg, míg egy másikban a termékenységüket érzékelték a szagláson keresztül. A résztvevők különböző illatokhoz vonzódtak, ami arra utal, hogy a szépség alapja lehet az illat, még ha a konkrét feromonokat még nem is sikerült azonosítani.

(BetterHelp)

Nyitókép: Shutterstock